2006-02-25
 
wak
HELSINKI - Vandaag (zaterdag) stond een afscheidsbijeenkomst voor de Britse expat Steven, die teruggaat naar zijn vaderland, na enkele jaren Finland. Om zijn afscheid in stijl te vieren stond een aantal typisch Finse activiteiten op het programma. Allereerst gingen we langlaufen, daarna wat wandelen door het woud en een winterse barbecue, en tenslotte gezamenlijk in de sauna.

Het skiën ging best aardig, hoewel ik niet echt perfecte ski's had. Maar ik was niet ontevreden, en de pijn in mijn elleboog (na een val) is ook weer bijna weg :-). Het is een heel erg inspannende activiteit, dat langlaufen. Ik ontdekte dat de hoeveelheid energie die het kost, ook nauwelijks afhankelijk is van de snelheid - het kost hoe dan ook veel energie. Maar op de een of andere manier is het best lang vol te houden, totdat je eindelijk stopt, en je merkt dat het toch allemaal best inspannend was :-)

Na wat worstjes in een hut in het woud, was het tijd voor die andere typisch Finse traditie: de sauna. Ik ga tegenwoordig bijna dagelijk, maar als 'gezelschapssport' had ik het nog niet vaak gedaan. Een andere bijzonderheid was, dat het gezelschap niet geheel naakt in de sauna zat - da's niet gebruikelijk bij gemengde groepen. Maar het grootste onderscheid met mijn Nokia-saunabezoeken was het meer. Er was een gat gehakt in een van de 187.888 meren van Finland, en vanuit de sauna was het slechts een wandeling van enkele tientallen meters door de sneeuw. Een gat, groot genoeg om in te springen, en er dan ook heel snel weer uit te gaan. Allerlei lichaamsdelen protesteerden luid... maar het schijn gezond te zijn...

Ik schreef een flash card-programma: flits. Toegegeven, er zijn al vele van dat soort programma's, maar ik het is toch aardig om het zelf te doen (een gevoel, ooit zo teder beschreven door de Bloodhound Gang in The Ballad of Chasey Lane). Hoofdreden was om wat met Ruby te spelen, en (ook niet onbelangrijk) om een beetje Finse vocabulair op te doen. Daartoe schreef ik een tweede programma (24 regels) dat een lijst maakt van de 200 meestgebruikte woorden, gebaseerd op wat Finse websites, en wegschrijft in een formaat dat programma #1 begrijpt.

Fins leren gaat best aardig met mijn programmaatje, en als bonus begrijp ik nu ook meer van Ruby. Het is echt een heel fraai taaltje. Het combineert het het beste van Perl (kort en krachtig) en Python (helder, en minder 'vies'), en gooit daar nog wat Scheme dingen bij. En dat alles volledig OO. Er zijn nog wel wat zwakke punten - de regexp-parser begrijpt schijnbaar geen UTF-8 bijvoorbeeld - maar er schijnt aan gewerkt te worden. Er wordt zelfs een geheel nieuwe byte-code/virtuele machine voorgesteld -- alsof de wereld er nog niet genoeg heeft ;-)

Binnenkort in dit theater.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger