2004-05-16
 
DEN HAAG - Ik ben nog steeds in Den Haag, in Nootdorp om precies te zijn. Ik pas op het huis van mijn zus en haar vriend, die een weekje op vakantie zijn naar Kreta, samen met Jasmijn (zie foto van haar, gehuld in kimono!). [Wederom geen foto's; ik heb m'n USB-kabel in Amsterdam laten liggen...]

werk

Ik ben ook weer aan het werk. Vanaf afgelopen donderdag ben ik weer aan het werk bij een oude klant. De stukken software die ik er vorig jaar schreef, waren nog steeds in gebruik, en zelf uitgebouwd. Maar omdat er nog een aantal belangrijke uitbreidingen nodig is, ben ik weer terug!

De gebruikte programmeertalen zijn nog steeds C++ en Perl. En ik werk op OpenBSD, en zoveel mogelijk met Emacs. Helaas werken de kleuren niet echt goed in de OpenBSD-console. Uiteindelijk werkte het, maar alleen onder screen(?!). Oh ja, putty is natuurlijk ook onmisbaar, het nuttigste Windows-programma ooit :-). Nog een aardige observatie: ik kon Windows 2000 "professional" (ha!) herhaalbaar crashen door lynx op te starten in een Putty-sessie. Uh?

woon

Ik verblijf zoals gezegd nog bij zuslief. Om de gastvrijheid niet al te zeer op de proef te stellen, moest ik hier maar niet al te lang blijven. Nou ja, ik wil natuurlijk ook wel iets voor mezelf, hoe goed het hier ook toeven is. Ik ben dan ook op zoek naar woonruimte. Ik denk maar dat ik voorlopig in Den Haag ga wonen, hoewel ik niet veel binding met de stad heb. Afgezien van m'n zuster en mijn huidige klus natuurlijk. Misschien ga ik anti-kraak proberen. Geen slecht alternatief, zolang mijn totale bezit nog in een rugzak past...

misc

Vrijdag bij Suuz op bezoek geweest; die had ik een tijd niet gezien. Vanuit kantoor nam ik de tram richting het centrum. Ik had natuurlijk geen kaartje, en moest de controleurs ontwijken. Snel de tram verlaten.. En besloot er dan maar een stadswandeling van te maken... Langs de rand van het centrum richting het Westeinde ziekenhuis. En uiteindelijk bij Suuz aangekomen. Geen spat veranderd.

Na het eten besloten we een biertje te gaan drinken bij cafe "De Bieb", een cafe vol met dertigers in diverse staten van wanhoop. Desondanks was het best aardig. Daarna slaagde ik er nog in de laatste tram te nemen terug naar Nootdorp, onderweg moest ik nog overstappen, en toen maakte ik de getoonde foto...

En nu is het alweer zondag. Ik moet nog wat code schrijven op de Dag des Heren. Ik heb de afgelopen dagen veel tijd verspild met chat. Ik chatte met de Chinese Peng, met een webcam; grappig om iemand in China rechstreeks het ontbijt te zien eten. Melk met een appel en... ducklings.

gmail

Ik heb nu ook een e-mailaccount bij Gmail, de e-maildienst van Google. Belangrijkste voordeel van Gmail boven andere emaildiensten zoals Hotmail en Yahoo is dat ik maar liefst 1000Mb ruimte krijg! (Vergelijk: Hotmail 2Mb, Yahoo 4Mb). Gmail *werkt* bovendien erg goed, en ze hebben er elfs voor gezorgd dat alle functionaliteit met wat 'sneltoetsen' gebruikt kan worden. vi-gebruikers voelen zich gelijk thuis met de 'j'- en 'k'-toetsen om door je lijst met mail te wandelen :-)

Kritiek op gmail was natuurlijk dat er 'gerichte' reclame naast je berichten zou worden getoond. Nou, dat doet gmail inderdaad. Ik verstuurde mezelf mijn .emacs (en zat al bijna aan die 1000Mb-limiet :-), en kreeg daarnaast een advertentie voor Lisp-software. Hmmmm... Het stoorde me niet echt, moet ik zeggen. De normale niet-storende Google-reclame, zeg maar. Het enige wat nog niet beschikbaar is, is POP3-toegang, in tegenstelling tot Yahoo (de com.uk variant in ieder geval). Dan kan ik m'n mail tenminste downloaden! Maar het is wel beloofd. (HotMail is te downloaden, via een MS-only protocolletje, httpmail. Ik heb het nooit werkend gekregen buiten Outlook, Outlook Express).

Nou ja, zoveel gebruik ik webmail niet als ik een behoorlijke internetverbindng heb, maar goed om te hebben, de volgende keer dat ik de wijde wereld in trek...

patent

Europese softwarepatenten lijken toch geen gelopen race; het leek er even op dat ze onafwendbaar waren. De Haagse protesten leken niet zo heel zouden uithalen, en misschien hebben ze dat ook niet; maar nu heeft Duitsland besloten het voorstel niet te steunen. Dat is goed nieuws. Wie zich afvraagt wat er zo slecht is aan software-patents, zie dit voorbeeld: een simpele website, maar er blijken maar liefst 20(!) patenten te worden gebruikt, en voor nogal triviale dingen. Indien softwarepatenten worden toegestaan, wordt het bijna onmogelijk software te maken die niet iemands patenten overtreedt (zonder het zelf te weten). Zoals gezegd, het gaat meestal over hele simpele dingen, en dingen die al lang gebruikt werden voordat iemand er een patent op verwierf. Maar alleen grote bedrijven hebben de resources om de juridische gevechten te voeren. En daarmee worden kleine innovatieve bedrijven de nek omgedraaid.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger