2004-05-07
 
HELLENDOORN / DEN HAAG - Weer in het westen. Ik ben ook weer mobiel bereikbaar; onder het oude nummer. Wie dat vergeten is moet me maar even mailen... Ik heb een polyfone en polychromatisch exemplaar verworven. Ik verheug me al op de interessante gesprekken die ik er mee ga voeren! Ik heb ook helemaal niets interessants gefotografeerd, dus helaas geen foto's vandaag.

0405

Ik zag de Dodenherdenking op de Dam; het daaropvolgende Journaal besteedde veel tijd aan de Marokkaanse jongeren die zich dit jaar wat beter gedroegen (na het voetballen met kransen etc., vorig jaar). Het blijkt nodig te zijn om een groepje in Zeeland gesneuvelde Marokkaanse soldaten op te voeren om de jongeren te interesseren. De geitewollesokken houden ook nooit op - als ik in Cambodja bij Killing Fields sta, heb ik echt geen Nederlandse slachtoffers nodig om te weten dat ik daar enig respect moet tonen. Waarom duikt in Amsterdam eerst weer het hele hulpverleningscircus op die rotte appels, om hun *excuses* aan te bieden. "Het spijt ons echt, jongens, dat we niet eerder uitgelegd hebben dat voetballen met kransen in Nederland, eh, niet zo gepast is. Als jullie nu lief zijn krijgen jullie een sticker."

De Duitsers waren ook geen lieverdjes.

safe hex

Ik heb ook weer eens wat x86-assembly gehackt. Tijd geleden. Ik heb de x86-variant van assembly eigenlijk nooit al te diepgaand bestudeerd; vroeger gebruikte ik Z80-assembly, op mijn MSX. De Z80 is een zeer wijdverbreide 8-bit CPU, die nog steeds gebruikt wordt. Aangezien ik in die dagen geen assembler had, moest ik de codes in een boek opzoeken en mijn programma's in het geheugen zetten met een MSX-BASIC-programmaatje, de hex-codes in DATA-regels. Griezelig hoe ik de codes voor sommige mnemonics nog uit mijn hoofd ken, zoals 0xcd voor CALL, en 0xc9 voor RET.

Maar goed, x86-assembly dus. Ik probeerde een priemgetallengenerator te schrijven. Dat was verbazingwekkend simpel. Nou ja, assembly lijkt ook allemaal op elkaar... Volgende stap is een Mandelbrot-generator!

Morgen naar Amsterdam.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger