2006-10-15
 
oogsnoep
HELSINKI - Zondag had ik ook weer wat tijd om wat code te schrijven - bijvoorbeeld om modest weer tot leven te brengen. De afgelopen weken heb ik geen tijd gehad om het zelfs maar compileerbaar te houden ten opzichte van het zich snel ontwikkelende tinymail. Nu zijn de meeste ideeën en veranderingen best goed, maar zelfs een naamswijziging vereist heel veel veranderingen in dingen gebaseerd op tinymail.

En 'compileerbaar' is nog maar de helft van het verhaal natuurlijk - dankzij de geïnstitutionaliseerde pointer-acrobatiek van het GObject-systeem, kent C plots ook dynamic typing. En is het heel goed mogelijk om -W-schone code te maken, die desondanks meteen crasht vanwege een typeringsfout. Nu is een crash nog een goede indicatie van een probleem. Maar wat te denken van een verandering in resource-management, oftewel, plots moet ik een verkregen pointer niet meer zelf free'en/unref'en, of juist wèl... In het eerste geval krijg ik wellicht nog wel een crash (of niet, of later...), in het tweede geval een memory leak. Het is dus zaak alle code minutieus de bestuderen... Nou ja, het is de prijs die je betaalt voor vooruitgang.

En sinds een beetje meer dan een maand gebruik ik David Allens Getting Things Done (GTD) methode van time-management. De meeste boeken over time-management, 'self-improvement' etc. zijn tijdverspilling (net als de meeste andere boeken...), maar dit functioneert echt goed voor mij. Ik had nogal een probleem met 'procrastination' - het vooruitschuiven van onaangename taken (die daardoor steeds onaangenamer worden), en het daarbij behorende knagende gevoel dat ik nog iets doen moet... die dagen zijn voorbij.

Het eerdergenoemde modest wordt natuurlijk in de eerste plaats een goed e-mailprogramma. Maar een tweede doel voor mij is om wat functionaliteit toe te voegen om het geschikt te maken voor (mijn versie van) GTD. Een e-mailprogramma is een goed begin daarvoor, en de verdere wijzigingen zijn niet zo groot. Ik wil natuurlijk niet mijn hobby's opdringen, dus de normale functionaliteit zal er niet onder lijden, integendeel. Enkele relatief simpele uitbreidingen ten behoeve van GTD:

De ideeën sluiten ook goed aan op Philips plannen voor Tinymail, zoals die voor MIME-viewers en kalender-integratie. In een later stadium zijn er nog veel meer dingen mogelijk - maar eerst maar eens een goed werkende modest.

Tijdens GUADEC-2005 zag ik het Xgl/Compiz-oogsnoep voor het eerst. Je virtuele desktop als de zijden van een kubus die roteert op je scherm. Venster die een beetje wiebelen als je ze verplaatst. En overal schaduwen, semi-transparante vensters, enzovoort. Het was een beetje een uitdaging om dat alles ook werkend te krijgen. CVS-versies compileren, LD_LIBRARY_PATH, en dan nog wat scriptjes schrijven, en configuratiebestanden veranderen. Dat is nog steeds een beetje zo (op mijn Ubuntu/Edgy), maar het wordt wel steeds eenvoudiger:

Het vereist nog wel een beetje gepruts, maar het is veel eenvoudiger dan voorheen. Het plaatje toont niet zo heel veel van de mogelijkheden - wiebelende vensters en de roterende desktop-kubus zijn nu eenmaal moeilijk in een plaatje te vatten. Maar te zien zijn de schaduwen, en de verminderde helderheid voor niet-focus vensters. Da's ook een van de weinig nuttige effecten :-) Ook zichtbaar is het settings-venster van Beryl. Elk detail kan ingesteld worden, en het toont meteen het doel van Beryl/Emerald: het experimenteren met effecten. Wat ziet er leuk uit, wat is nuttig, enzovoort. Voor serieus werk ga ik toch maar weer terug naar een saaie window-manager, zoals Metacity...

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger