2006-11-01
 
art of war
HELSINKI - Woendag. Terwijl de herfst de afgelopen week heerste, lijkt vandaag de winter aangebroken. Helsinki is bedekt met een pak sneeuw. Toen ik naar huis fietsen wilde, lukte het allereerst niet het slot te openen; vervolgens weigerden de remmen; een ongeremde over de met ijs bedekte Lautta-brug, windkracht 6... Echt koud is het nog niet, maar de winter heeft zijn openingszet geplaatst. Nou ja, alles beter dan de duistere herfst (foto is van februari).

Ik probeer elke dag een uur te besteden aan sport en aan een boek. Vooralsnog gaat de sport wat beter :) maar ik lees nog wel iets. Uit de rij van klassiekers, las ik The Art of War van Sun Tzu (in de Giles-vertaling). Het is het boek met raadgevingen over het voeren van oorlog, opgesteld in de zesde eeuw v. Chr. - behoorlijk oud dus. Het is eenvoudig te lezen, het is opsomming van tips, elke in een of twee zinnen opgeschreven.

Veel van de aanwijzingen zijn nu nog steeds zo waardevol als toen:

18. Hence the saying: If you know the enemy
and know yourself, you need not fear the result of a
hundred battles. If you know yourself but not the enemy,
for every victory gained you will also suffer a defeat.
If you know neither the enemy nor yourself, you will
succumb in every battle.
Andere aanwijzingen lijken nogal specifiek voor de destijds geldende vormen van oorlogsvoering, zoals het terrein, en (in mindere mate) het regelen van logistiek.

Een van de voor de hand liggende vragen is wat er gebeurt als beide partijen zich aan de aanwijzingen houden... welnu, er is achteraf altijd wel een fout aan te merken - een partij was te agressief of te afwachtend. Te langzaam of te snel. Te geconcentreerd of te verspreid. Achteraf.

The Art of War is een van de boeken die tegenwoordig wel door managers gelezen worden, om toe te passen in de 'oorlog' met concurrenten. Met de nodige verbeeldingskracht kunnen de aanwijzingen natuurlijk ook in dat strijdperk worden toegepast worden... Maar meer dan het omvormen van de concrete aanwijzingen van Sun Tzu is er natuurlijk waarde om eens op strategisch niveau na te denken over de dingen die we doen - het schaakbord eens van boven te bekijken, in plaats van door de ogen van een pion.

Project Gutenberg heeft het boek. De moeite waard om te lezen. Het meest facinerende vind ik wel dat de wijsheid liefst 2500 jaar oud is...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger