2006-10-24
 
Μολών λαβέ
HELSINKI - Maandag. Hoewel slecht weer mijn stemming doorgaans niet kan bederven, wordt ze hier wel erg op de proef gesteld. Al dagen lang is het grauw, donker, en vandaag regent het ook nog de hele dag. De Finse herfst is echt aangebroken. En in enkele weken kan de sneeuw al hier zijn, die het land in z'n greep houdt, tot aan april. Een lichtpuntje is dat Ann-Christin morgen weer terugkomt uit Berlijn :-)

Ik las Gates of Fire van Steven Pressfield (eerder las ik zijn Tides of War), een verhaal over het leven van de klassieke Spartanen, en in het bijzonder de Slag bij Thermopylae (480 v. Chr.), waar een kleine groep Grieken een enorme Perzische overmacht tegenhield. De heldhaftigheid van de Spartanen is legendarisch, en Pressfield weet het zeer boeiend te beschrijven.

Ik was er niet bij, en kan niet beoordelen hoe realistisch het allemaal is. De Spartanen waren erg heldhaftig, maar kenden een zeer militaristische staatsvorm. In het boek zie ik toch wel veel projectie van de waarden van tegenwoordig op het verleden. De oefenmeesters van de Spartanen lijken verdacht veel op die uit Full Metal Jacket. Veel van de retoriek is ook wat typisch - zo verklaart een der Spartanen: 'Vrijheid wordt niet betaald met goud - ze wordt betaald met staal'. Tja, vrijheid in een stad waar iedereen gedwongen in een kazerne woont, en zwakgeboren kinderen achtergelaten worden om te sterven.

Het is flauw om dat 2500 jaar later te veroordelen (geest van de tijd enzo blabla), en ook in historisch-geïnspireerde verhalen moet de lezer natuurlijk sympathie en bewondering kunnen opbrengen voor de helden. Hoe dan ook - ik heb het boek met veel plezier gelezen. Van jong af aan ben ik geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Maar waar de geschiedenisles op school zich bezighoudt met 'verzuiling', 'vrouwenstemrecht' of 'mercantilisme', vond ik de klassieke oudheid toch een stuk interessanter. Stoere mannen, met zwaarden en moed :-)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger