2006-08-27
 
the great radio controversy
HELSINKI - Zondagavond. Na een behoorlijk druk weekeinde, geniet ik van een rustige zondagavond.

tesla

2006 is het Tesla Jaar (volgens UNESCO), vanwege de 150e geboortedag van het Servisch-Amerikaanse genie Nikola Tesla. De man intrigeerde me altijd al, en vandaag zag ik wat documentaires over hem, en las zijn autobiografie nog eens. Fascinerend.

Een belangrijk deel van de 20e-eeuwse vooruitgang steunt op zijn ideeën. Hij maakte praktisch gebruik van elektriciteit mogelijk. Hij vond radio uit. De inductiemotor. De TL-buis. En nog duizend andere dingen, die niet weg te denken zijn uit het dagelijks leven.

Tesla is een van de weinige mensen die zijn tijd echt vooruit was. Een prachtig voorbeeld is de radiografisch bestuurbare boot, die hij in 1898(!) demonstreerde. In een tijd dat radio nog onbekend was. Laat staan het draadloos besturen van iets.

Hij had het niet altijd makkelijk en werd vaak misbegrepen. En oneerlijk behandeld - door Edison (zelf ook een groot uitvinder, natuurlijk), voor wie Tesla enige tijd werkte. Of door Marconi, die het Amerikaanse patentbureau ervan wist te overtuigen dat hij de radio had uitgevonden, en niet Tesla. Marconi ontving er zelfs een Nobelprijs voor, in 1909.

Tesla was 'natuurlijk' ook een 'beetje' excentriek, en vooral in zijn latere jaren begon hij 'mad scientist'-trekjes te vertonen. In 1943 stierf hij, arm en eenzaam. Enkele maanden na zijn dood werd zijn radio-patent alsnog toegekend.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger