2006-08-01
 
γνώθι σεαυτόν
HELSINKI - Augustus... Ik ben gestopt met mijn Finse lessen, gezien de aanhoudend steile leercurve. En eigenlijk ook omdat ik buiten die lessen nauwelijks enig nut heb voor zeer bijzondere Finse taal. Ik ken genoeg om mijn dagelijks boodschappen te doen, maar verder... en tieda.

De zomer gaat zo snel, het weer is zo goed. Veel tijd heb ik doorgebracht bij/met Ann-Christin, in het bijzonder op haar dakterras. Ze heeft nogal wat gasten uit Duitsland. Ik spreek doorgaans Duits met Ann-Christin, en natuurlijk ook met haar bezoek. Nu gaat dat in de regel wel aardig, maar ik hoor mezelf fouten maken. Der/die/das, met name. Naamvallen zijn relatief eenvoudig (vgl. Fins!). En woordenschat. Alles kan gezegd worden in, zeg, 500 woorden, maar het zou toch aardig zijn om een beetje te kunnen variëren. Wijlen Rudi Carrell heeft een zelfs nog sterker Nederlands accent, maar zijn Duits is uitstekend.

Mijn carrière als programmeur betrof meestal niet-grafische programma's. Ik schreef programma's voor bijvoorbeeld e-mailroutering, netwerkanalyse, cryptografie, allerlei parsers/generators -- zelfs een RPC-systeem. Maar recentelijk heb ik veel UI-code geschreven voor mijn modest project. Langzaam maar zeker wordt het fraai en functioneel. Ik sta mezelf daarbij enig perfectionisme toe. Niet teveel - maar er zijn de nodige gevallen van 'bij nader inzien': ik gooi werkende code weg omdat het ontwerp me niet zint. Ik heb wel een ontwerp in mijn hoofd, maar veel van de kleinere ontwerpbeslissingen vinden plaats na een deel van de implementatie.

modest is mijn project op dit moment; ik heb gedurende de Finse zomer (als iedereen op vakantie is) wat tijd kunnen besteden aan ontwerp/implementatie. Het meeste werk is het ontwerpen en implementeren van de user-interface. Zoals het plaatje toont, is er nog niet al te veel revolutionairs te zien - een eenvoudig e-mailprogramma.

First-comes-first; eerst allerlei normale functionaliteit implementeren, en dan mijn ideeën over hoe e-mail beter zou kunnen functioneren. Ik heb wat ideeën - met name hoe e-mail geoptimaliseerd kan worden voor mobiel gebruik - op onze 770 natuurlijk. Ik heb alles generiek opgezet - niet alleen de diverse widgets, maar ook hun samenhang. Het Grote Plan is natuurlijk om de zaak weer te implemeteren voor de 770. Dan kan in een paar honderd regels code, misschien nog minder als ik Gazpacho gebruik.

Er was natuurlijk al een semi-werkende versie van modest; daarvan heb ik het goede behouden. Voor de rest heb ik veel omgebouwd, herontworpen. Het kan altijd beter. Schoner. Generieker. En het is allemaal in pure-C geschreven, zelfs zonder Glade enzo. Hoewel Python populair wordt, is C/C++ toch nog *de* taal voor softwareontwikkeling. C is streng maar rechtvaardig... (Philip: misschien interessant dezelfde meting te doen voor 2000 headers? Dan wordt duidelijk wat de overhead is)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger