2006-07-05
 
guadec
HELSINKI - Dinsdagavond. Tijdens het bekijken van een spannende Duitsland tegen Italië schrijf ik maar weer eens wat in mijn blog. Ditmaal was niet het gebrek aan belevenissen de oorzaak van mijn lang afwezigheid - het tegenovergestelde.

Vorige week was ik in het Spaanse Vilanova voor de GUADEC-conferentie. Een week van onderdompeling in het laatste wat GNOME te bieden heeft. En da's behoorlijk wat. Hoewel ik toch redelijk op de hoogte ben van wat er speelt, zijn er toch altijd weer heel interessante projecten die aan mijn Sauron-oog weten te ontkomen.

Zoals Jackfield, een programma om Apple's Dashboard widgets (te vergelijken met gDesklets) op de GNOME-desktop te gebruiken.

Of Diva, een zeer nifty video-editor (op basis van C# en GStreamer). En wat te denken van Jokosher - een multitracker voor het bewerken van geluidsopnamen (Python, GStreamer)? Of, Elisa (Python, GStreamer), een zeer bling-bling media-center, vol met fraai OpenGL-oogsnoep. Al de programma's worden gekenmerkt door de zorg en liefde waarmee de user-interface is vervaardigd. Zeer indrukwekkend.

Gimmie experimenteert met nieuwe manieren om met informatie om te gaan - en presenteert die in vier categorieën - People / Documents / Applications / Computer. De demo was erg sterk - een zeer geslaagd experiment.

Maar misschien nog wel het meest indrukwekkend was One Laptop per Child - het project om arme kinderen een computer te bezorgen, kostprijs ongeveer US$100. Jim Gettys ging tot in detail in op allerlei hardware trucs die ze verzonnen hadden om het stroomverbruik te minimaliseren. En de ingenieuze manier om ad-hoc 'mesh' netwerkjes op te zetten tussen verschillende computertjes, zonder server. De software is een uitgekleed Fedora-systeem, met daar bovenop een user interface met GTK+/Python. De software is nog sterk in ontwikkeling. Later spraken we met Jim, en als ervoor gekozen wordt om 'traditionele' e-mailfunctionaliteit aan te bieden, dan gooit tinymail hoge ogen. OLPC is een zeer interessant project, zowel technisch als *hoest* ideëel.

Maar GUADEC gaat natuurlijk vooral om de sociale contacten. En die waren er veel. In de avonduren waren er vele (strand)feesten, waarbij mede-hackers werden aangetroffen. Zoals bij de Fluendo-party, waar iemand op het lumineuze idee kwam de id-badges te verwisselen... Ik ontmoette heel veel mensen, schudde handen en wisselde kaartjes uit... Het was goed eindelijk de zeer energieke Philip eens te ontmoeten. De man achter Tinymail sprak zich kritisch (maar weloverwogen) uit over veel projecten; en met name de huidige Evolution-ontwikkelaars moesten het ontgelden... Ik sprak met hem over tinymail, modest en een heleboel andere dingen - inspirerend.

GUADEC was, kortom erg geslaagd. Het Spaanse organisatietalent is niet zo groot als het Duitse (vorig jaar was GUADEC in Duitsland) - maar een kniesoor die daar op let... Tussen neus en lippen door brachten we ook nog de totaal vernieuwde software voor de 770 uit. En het was goed te zien dat we de populariteit van de 770 op GUADEC hebben kunnen behouden, na de introductie vorig jaar!

Na GUADEC bracht ik het weekend met wat collega's (Makoto, Andrea + Valentina) door in het prachtige Barcelona. Werkelijk een prachtige stad, vol met de beelden van Gaudi, Dali en Picasso. Ik heb wat foto's geplaatst op mijn Flickr pagina (in klein formaat; mijn ruimte daar is beperkt).

fast wieder dabei. En morgenochtend keert Ann-Christin weer terug, na meer dan vijf weken in Azië gereisd te hebben. (Ze is nog niet op de hoogte van de uitslag van een dramatische Duitsland - Italië...).. Ik mis haar erg!!! Maar het wachten is gelukkig bijna voorbij.


1 Reacties:

http://laptop.media.mit.edu/ sollte der link heissen.. sonst kommt man woanders raus oder rein, so genau ist das nicht klar ;).. liefs..

By Blogger ac, at 6/7/06 17:46  

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger