2006-04-04
 
slapeloos
HELSINKI - Van negen tot negen. Wat een dag. Zelfs geen tijd voor lunch. Ik heb in ieder geval een deel van het puin geruimd, maar er blijft nog wat over voor later deze week... Wat het ook niet eenvoudiger maakte is dat ik slechts enkele uren sliep, afgelopen nacht.

Want, weer thuis, moest ik natuurlijk een beetje mijn nerd-tekort wegwerken. Dat leverde mij een werkende webcam, een werkende USB-muis, eindelijk een werkende LIRC en kernel 2.6.16.1 op, en een beetje slaaptekort.

In Nederland kocht ik een Microsoft optische muis voor een tientje. Werkt prima; beter dan Suns optische knaagdieren van zo'n 10 jaar geleden. En hopelijk ben ik nu eindelijk af van dat eeuwige geschraap van een schilmesje in de jichtige gewrichten van een mechanische muis. Het muiswiel is natuurlijk ook fijn, en werkt ook als middelklik (webbrowsen zonder middelklik-betekent-open-in-nieuwe-tab is zo 1999...)

Mijn nieuwe webcam (een goedkope oude Logitech Quickcam Messenger) werkt ook prima, met behulp van de Linux Drivers. Het werkt in ieder geval met Ekiga. En ik ontdekte dat aMSN (enige) ondersteuning biedt voor MSN-Messenger-met-videocamera. Nooit gedacht dat ik nog eens een TCL/Tk programma zou gebruiken...

En nu werkt dus zelfs LIRC. LIRC is de software om een afstandsbediening te kunnen gebruiken met Linux. Eind 2004 schreef ik:

Het enige dat nog niet werkt is de afstandsbediening van de TV-kaart (ja ik kan ook TV kijken :-), Maar goed, dat komt nog wel.
En nu was het eindelijk zover. LIRC werkt namelijk wel, maar vergt enig gepruts. Er schijnen niet zo heel veel mensen een TV-kaart met bijbehorende afstandsbediening te gebruiken (onder Linux althons) om LIRC een beetje te stroomlijnen. Ik moet bijv. voor elke programma (mplayer, xine, freevo, ...) handmatig en afzonderlijk te mapping instellen om de programma's te vertellen dat Play "PLAY" betekent en Stop "STOP". Maar nu kan ik vanaf mijn luie bank films bekijken met freevo en de afstandsbediening in de hand. En dat is een goed gevoel. Want de afstandsbediening is de scepter van de moderne tijd.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger