2005-12-16
 
veel plezier
HELSINKI - Vrijdagavond. Drukke (blabla) week, rapporten, vergaderen, onderhandelen blabla. Maar nu is het vrijdagavond, en kan ik een beetje ontspannen :-) Het is hier eindelijk wat kouder geworden, -7°C, nog steeds te-warm-voor-de-tijd-van-het-jaar. Maar ach. Ik geniet van mijn verjaardagsvla! En ik heb nog een klein alfabet aan chocoladeletters. En speculaas brok. Yum.

Zo. Linus sprak, en had een hekel aan GNOME, zo liet hij in duidelijke bewoordingen weten. Volgens hem wordt te sterk eenvoud verkozen boven functionaliteit (hij zei het een beetje anders...). Ik vond de reactie van Nat wel sterk (heerlijk, die voornamen. Alsof ik ze persoonlijk ken). Maar goed, heeft Linus een punt? Heeft GNOME teveel functionaliteit opgegeven om het niet te ingewikkeld te maken voor 'eenvoudige' gebruikers? Hmmmm... ik vind eigenlijk van niet - en ik ben een behoorlijke 'power-user'. Ik kan best een beetje met computers omgaan, en probeer ook dingen aan mijn smaak aan te passen enzovoort. En ik heb niet vaak dat ik iets graag zou willen aanpassen of instellen, maar dan Gnome op mijn pad vind.

Maar niet alles is perfect; een voorbeeld is de File-Open-dialoogvenster. Probeer eens om .emacs te openen in Gedit ofzo. Da's niet mogelijk... tenzij, tenzij je weet dat je CTRL-L moet typen, zodat je het pad met de hand kunt typen. Zelfs een expert-gebruiker zal niet op het idee komen CTRL-L te typen. Zo zijn er waarschijnlijk meer dingen. Waarom kan ik geen bestandsnamen veranderen door ze eenmaal aan te klikken, maar moet altijd rechtsklik-Rename doen? Enzovoort...

Een ander punt is, dat er ook ruimte moet zijn voor plezier; het gaat niet alleen optimaliseren voor een al dan niet bestaande 'eenvoudige' eindgebruiker, het gaat erom dat mensen leuke, opwindende, nutteloze, grappige dingen kunnen doen met hun computer. In 2001 gebruikte ik de Sawfish windows manager, die eenvoudig te scripten was met wat Lisp. En dat deed ik! Als een venster gesloten werd, implodeerde het, en liet tenslotte een 'plof' horen. De bijbehorend rookwolk heb ik nooit geïmplementeerd, maar leuk was het! Optimaliseren voor 'fun' is belangrijk! En dat geldt zoveel voor gebruikers als ontwikkelaars. En het vinden van gepassioneerde gebruikers. Uit die laatste link (blog) komt het plaatje: iets dat iedereen 'gemiddeld' vindt, is niet erg interessant. Met fanatieke haters en liefhebbers heb je iets interessants (aannemend dat de haters niet 98% uitmaken...). Wat dat betreft is de KDE/GNOME dichotomie erg interessant...

Maar nog even terugkomend op het missen van mogelijkheden om dingen tot op quantumniveau in te stellen, er zijn natuurlijk ook voor Gnome de nodige mogelijkheden:

En ik sta open voor meer suggesties... Voor echte 'fun'-dingen zijn natuurlijk de Wobbly Windows Video geweldig. Of de XGL-demo: de virtuele desktop als zijden van een kubus (helaas geen video, zelfs de om de ribbe gevouwen video speelde soepeltjes op tamelijk normale hardware).

Veel plezier!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger