2005-12-31
 
kerst ii
HELSINKI - Soms schrijf ik een tijdlang veel over computerzaken. Maar dit weblog is eigenlijk ooit begonnen om mijn reizen te documenteren. En hoewel ik momenteel een beetje vastgevroren ben in Helsinki, zie ik het allemaal toch als onderdeel van een grote reis. En tijdens die grote reis is er soms ook tijd voor kleinere reizen...

Hier is het tweede deel van mijn reisverslag getiteld "Kerst in Berlijn". Na mijn avonturen in Tallinn, vertrok ik zaterdagochtend naar Berlijn Schönefeld. De no-nonsense benadering van EasyJet beviel best. En voor zo'n korte vlucht is het gebrek aan koffie etc. natuurlijk ook best dragelijk. Ik zat helemaal achterin. Da's statistisch de veiligste plaats in een vliegtuig. Bij ongelukken breekt vaak het voorste stuk af en gaat in helse vlammen ten onder, terwijl de achterinzittenden met de schrik vrijkomen.

In Berlijn werd ik opgepikt door Ann-Christin en haar broer Johannes. We reden door Berlijn naar hun moeder, onderweg nog een bloemetje kopend. "Kann man die auch essen?". Nog net voor sluitingstijd kon ik ook mijn laatste cadeautje kopen... De rest van de dag bestond uit de normale kerstverschijnselen als eten en drinken. En, een kerkbezoek. Het is zeker twintig jaar geleden dat ik voor het laatst een dienst bezocht had. Ann-Christin had enige angst dat ik zou gaan meezingen (de tweede stem, oh yeah - stille nacht - halleluja), maar ik bleef koel :-) Enkele jammerende kinderen verstoorden de sfeer een beetje, en de preek was stilistisch en inhoudelijk niet erg overtuigend. En wat doet een kerstboom in een kerk?! Nou ja, het was best interessant - maar voorlopig weer genoeg goddelijke inspiratie.

Daarna was het de hoogste tijd om mijn cadeautjes uit te pakken. Ik mag niet klagen over mijn buit, die met name uit Oostduitse melancholieproducten bestond ;-) En, van Ann-Christin, een fraai horloge, met daarbij een kleine opmerking over Pünktlichkeit... hmmm. Mijn cadeaus vielen ook wel in de smaak, geloof ik. Maar het was jammer dat ik de laatste weken te weinig tijd had om iets origineels te verzinnen </excuus>

Eerste kerstdag ving aan (hmmm... ik verduits een beetje) begon met weldadig uitslapen... daar was ik wel aan toe zeg. Maar niet al te lang natuurlijk - er stond veel op het programma. Allereerst was er het Pergamonmuseum; een oudheidkundig museum vol met overblijfselen uit, wel, de oudheid. De meeste stammen uit de tijd dat avontuurlijke 'Indiana Jones'-types uit West-Europa de wereld doorzochten naar oude schatten. En met succes. De bekendste vorser uit die dagen is natuurlijk Schliemann, (Troje), maar de vondsten in het Pergamonmuseum betroffen met name die uit het Midden-Oosten - de Sumeriërs/Babyloniërs/Assyriërs. En er was een tentoonstelling over de vondsten Herculaneum. Het dorp werd als Pompeii bedolven werd onder de lava van de Vesuvius. In het jaar 79 brachten terroristen die tot uitbarsting. De tijd werd stilgezet, en opschravingen geven een gedetailleerd beeld van het leven in Romeinse tijden. En ik maakte 200 foto's.

We dronken Glühwein op een kerstmarkt, wandelden verder, op weg naar een heerlijk Duits kerstdiner (foto). Na het eten ontmoeten we aantal van Ann-Christins vrienden voor wat stand-up comedy bij Kaffee Burger. Bij vlagen erg grappig - al vergde sommige grappen de nodige detailkennis van Duitsland en Berlijn, en die heb ik natuurlijk niet unbedingt.

Maandag troffen we een ander Nederlands-Duitse combi en een Syrische bekende voor de brunch, ergens ver weg in een Berlijns eetcafé. Daarna maakte we een lange wandeling door de sneeuw, op weg naar Ann-Christins moeders huis, voor het traditionele (?) diner op tweede kerstdag. Afgezien van wat dramatische ontwikkelingen in de periferie, was het wederom erg geslaagd, en het eten was werkelijk heerlijk. 's Avonds nog een laatste avond met vele bekenden en bier in een nogal trendy café. Het werd behoorlijk laat, maar tevreden konden we terugkijken op een geslaagd kerstfeest. En dan te bedenken dat ik helemaal niet van plan was om naar Berlijn te vliegen. Nou ja.

Dinsdag was er nog een beetje tijd om wat dingen te kopen, voordat we weer richting Helsinki vlogen...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger