2005-11-20
 
pepernoten
HELSINKI - Rustig weekeinde. Eindelijk begint het hier een beetje af te koelen - al is -4°C in november welhaast tropisch voor Finse begrippen. AC schrijft haar scriptie, maar slaagde er ook nog in het weekeinde op te fleuren met wat vaderlandsche leckerneijen: pepernoten en een amandelstaaf. Yum yum... (Fred bedankt!)

Ik speelde wat met Ruby On Rails ('RoR'), de combinatie van de programmeertaal Ruby en een raamwerk voor het ontwikkelen van web-applicaties. Ik las een tutorial en merkte hoe makkelijk het is om iets werkends te krijgen. De truc zit er in dat RoR by default een sterk idee heeft hoe een web-applicatie moet functioneren. Sommige ontwerpbeslissingen doen er niet zoveel toe (naamgeving), of zijn erg lastig (relationeel-object mapping). Dus doet RoR dat voor je. Ik maakte een weblog-applicatie; en het framework legt de associatie tussen een Entries-tabel in de database, en een Entry-class in de web-applicatie (RoR begrijpt genoeg van Engels voor Entry->Entries).

Natuurlijk bewijst een klein testprojectje niet zoveel - maar ik ben nieuwsgierig om er verder mee te experimenteren. Het lijkt bovendien allemaal nogal begrijpelijk - en ik kan het allemaal gewoon met m'n favoriete teksteditor doen! Ik wil niet in de situatie belanden dat alleen de IDE begrijpt hoe mijn code werkt. Zoals in de nieuwe Java IDE (flash demo). Windows-goeroe Charles Petzold schreef een interessant artikel over de nadelen van IDE-verslaving: Does Visual Studio Rot The Mind?. Misschien ben ik gewoon ouderwets...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger