2005-11-04
 
haukotelen
HELSINKI - Weekend! En wat een week was het... en eindelijk, eindelijk ligt onze Nokia 770 in de (web)winkel. Bloed, zweet en tranen, maar goed, het apparaatje is nu beschikbaar! Het is natuurlijk het product van heel veel mensen, maar het is aardig dat ik daar ook een rol in heb kunnen spelen. Elke dag liep ik over de brug van mijn huis op Lauttasaari naar kantoor in Ruoholahti. En met de wind en mijn haar, en muziek in mijn oren dacht ik dan vaak na over een of andere probleem uitdaging. Heel veel van die gedachten zijn op de een of andere manier teruggekomen in het product. Het blijven natuurlijk details, maar in ieder geval mijn details!

De machine draait natuurlijk door, en ik ben op verschillende manieren betrokken bij volgende versies van onze gebruikerssoftware en de ontwikkeltools. Interessant natuurlijk om nuttige features te verzinnen, en leuker dan de project-planning om ze te verwezenlijken. Maar veel goeds zit in de pijplijn. Na meer dan 10 maanden hier, ken ik de ongeschreven organisatorische verbanden nu ook tamelijk goed - ik weet bij wie ik moet zijn om iets gedaan te krijgen.

Een ander Fins 'product' is muziek - en een van de meer succesvolle bands is Nightwish - 'gothische' rock met opera-achtige vocalen. Zangeres Tarja Turunen is een nationale ster. Maar... de rest van de band was niet meer tevreden met haar. En naar goed Fins gebruik werd er niet over gepraat, totdat uiteindelijk de bom barst: via een open brief op de website wordt de zangeres ontslagen. Ze zou een 'diva' geworden zijn, alleen nog aan geld denken, enzovoort... Het wachten is nu natuurlijk op Tarja's kant van het verhaal...

"The artist is not there to be worshipped or adored. They're there to be enjoyed. The audience is not there to be politely asked to buy the T-shirts, to be patted on the head and to go home. The audience is a part of the artist. They're friends. Allies. A show is a rock'n'roll ritual. The bands are the witchdoctors, the medicine men, the wise men. The band entice, preach, encourage, unite, excite ..."
-- Kory Clarke, Kerrang!, 1991.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger