2005-11-06
 
finse regen
HELSINKI - Zondag. Met 10°C is Het is hier nog steeds niet erg koud. Maar het regent, en de hele dag heerst er een schemering. Finnen lopen zwijgend door de regen. Het voorovergebogen hoofd teruggetrokken in de capuchon. Het gezicht vertrokken in een pijnlijke grimas. De blik gericht op de schoenen, om de aanblik van de troosteloze gebouwen te vermijden. Op weg van nergens naar ergens anders, waar dan ook. De ongeïnteresseerde grauwheid van het leven, de grijze eindeloosheid van het uitzicht. Wat heeft het allemaal nog voor zin...

Gelukkig ben ik zelf erg positief ingesteld.

weekend

Vrijdagavond is tegenwoordig de avond van de week dat ik het vroegst naar bed ga, en deze was geen uitzondering. Ik werkte tot het begin van de avond aan wat optimalisaties, dronk daarna een biertje met collega Marius (Guile), strompelde naar huis, las wat, en viel in een diepe, diepe slaap.

Mijn zaterdag besteedde ik aan wat ontspanning (zie onder). 's Avonds had ik een feestje ergens ver in het noord-oosten van Helsinki, bij ene Michael, samen met Ann-Christin en nog zes anderen. Ik sprak enige tijd met een Zweedssprekende Fin - er is de nodige animositeit tussen de Finssprekende Finnen en de Zweedstaligen. De 6% Zweedstaligen vormen echter de bovenlaag van de bevolking, hebben gemiddeld meer geld etc. Alle Finse kinderen moeten beide talen leren. De Zweedsspreker verzekerde mij dat hij Finssprekenden onder zijn beste vrienden had... (bekende Zweedsprekende Fin)

Ik sprak ook met een van de ca. 2000 Thais die in Finland wonen (vgl. ±700 Nederlanders); en niet geheel onverwacht zijn dat 98% vrouwen.

Na het feest trokken we gezamenlijk richting centrum. Naar het altijd drukke Molly Malone's. De Zweedse band 'Boner' (?!) verontschuldigde zich ("We're Swedes, but still we're nice guys"). We dronken nog wat met onze inmiddels wat uitgedunde groep, waarna we naar huis strompelden, om zondag wakker te worden met een voorzichtige kater...

valgrind

Tot mijn vreugde is valgrind nu ook beschikbaar voor mijn AMD/64-machine. En daarmee kon ik wat bugs vinden in mijn gnuvd woordenboekprogrammaatje... Een OpenBSD 3.8 gebruiker klaagde namelijk over segfaults. OpenBSD heeft nieuwe implementaties van malloc, free en vrienden. En die zijn nogal genadeloos - altijd goed om bugs te vinden. valgrind toonde me twee bugs.

De eerste zat in een stukje code dat iemand mij ooit gestuurd had, en dat ik ongewijzigd in de code opgenomen had. Normaalgesproken typ ik het over, daarbij coding-style aanpassend etc., en begrijp ik elke regel. Maar dat had ik hier verzuimd - en de code deed een strstr onder de onterechte aanname dat een buffer \0-terminated was. Oops. Ik heb het nu aangepast. Op Linux veroorzaakte de bug doorgaans geen problemen - strstr zal vast wel ergens buiten de buffer op een \0 stuiten en stoppen. Maar OpenBSD is minder vergevingsgezind...

Tweede bug was een domme memcpy waar ik memmove had moeten gebruiken (want er was overlap). Na vier jaar(!) is OpenBSD 3.8 de eerste die er over struikelt. Goed om mijn code te verbeteren. En goed dat valgrind me er bij kan helpen. Ik zie nog wel veel problemen met getaddrinfo over Conditional jump or move depends on uninitialised value(s), maar ik vermoed dat het probleem daar in glibc zit.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger