2005-10-10
 
tartu
HELSINKI - Ik ben weer terug in Helsinki, na een weekend in Tallinn en Tartu (in Estland) met Ann-Christin.

Tartu is een oude universiteitsstad in het zuiden van Estland, en de tweede stad van het land, met ongeveer 100.000 inwoners. De russificatie is er minder zichtbaar dan in Tallinn, en Tartu (met name het stadscentrum) maakt een nette en vriendelijke indruk. Het heeft niets met verval of armoede of onveiligheid te maken, iets waarmee 'Oost-Europa' toch vaak geassocieerd wordt.

We verbleven in het Parkhotell, een hotelletje op loopafstand van het centrum; eenvoudig maar schoon en voordelig - zoals heel veel in Tartu. We lachten ons kapot in bars en restaurants. En ik liet zelfs voor minder dan de helft van de Finse prijs een flink deel van mijn hoofdhaar achter in een kapsalon. Nederlander op vakantie :-) We bezochten de *hoest* Ierse pub Wilde - men schijnt nogal trots te zijn dat er een een Estse naamgenoot is van de 19e-eeuwse Engels/Ierse bekendheid. Er is zelfs een beeld van een ontmoeting van de twee, die nooit heeft plaatsgevonden... Maar verder was het best aardig, net als jazz club Illegaarden of het Russische Rasputin.

Een heerlijk ontspannen weekeinde in Tartu, kan ik iedereen aanraden. En dan hebben we nog niet eens de omgeving verkend, of musea bezocht. Dat kan de volgende keer!

In Tallinn was ik natuurlijk al een paar keer geweest. Het is ook een fraaie stad om te bezoeken. Veel herinnert nog aan de tijden van de Hanze, en je kunt overal in 'middeleeuwse' (nou ja) sfeer eten. Tallinn heeft een beetje te lijden onder grote aantallen Finnen die ieder weekend de stad bezoeken om eens lekker goedkoop dronken te worden. Dat wordt al duidelijk zo gauw je de veerboot van Helsinki naar Tallinn betreedt! Hoewel de Finse euro's natuurlijk hartelijk welkom zijn, hebben velen ook wat negatieve gevoelens over de wekelijkse dronkemans (m/v) invasie. Te vergelijken met de gevoelens van de gemiddelde Spaanse badplaatsbewoner jegens de horden Nederlanders/Duitsers/Engelsen/... Ik weet niet of we voor Finnen aangezien werden, maar we probeerden dat zoveel mogelijk te vermijden, al ontsnapte af en toe nog een kiitos (dank u wel) onze lippen. De Estse taal is tamelijk verwant aan de Finse (en ongeveer de enige levensvatbare (Hongaars is een verre verwant)), zodat ik mijn bestellingen in Estland een beetje in het Ests kon doen. 1-2-3 is yksi-kaksi-kolme in het Fins en üks-kaks-kolm in het Ests, om een voorbeeld te geven.

Het was ook een weekend zonder computer. Weer eens wat anders! Achteraf had ik misschien mijn 770-proto mee moeten nemen, want in Estland zijn heel veel hot-spots voor draadloos netwerkverkeer - internettoegang is een speerpunt in Estland. Geen computers dus, maar er zijn altijd nog computerboeken Ik las de eerste helft van Robert Loves Linux Kernel Development. Een fascinerend boek. Zo wordt uit de doeken gedaan hoe slim de O(1)-scheduler in elkaar steekt. Er zijn wel algemene beschrijvingen, maar hoe het nu precies werkt, lees ik voor het eerst (voorbeeld hoofdstuk). En ik wist ook wel dat device drivers in top en bottom verdeeld zijn (de top-havlve handelt interrupts af - zo snel mogelijk - en delegeert langduriger werk aan de bottom halve), maar welke van de smaken bottom halves (softirqs, tasklets, work queues) nu te gebruiken in welke situatie? Ik begrijp er nu veel meer van! Voor wie niet weet waar ik het in vredesnaam over heb, is het waarschijnlijk niet zo'n knaller...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger