2005-10-25
 
schultze gets the blues
HELSINKI - Het wordt kouder; het vriest hier 's nachts al enkele graden.

Gisteravond zag ik Schultze gets the Blues, een film over een Oostduitse mijnwerker die met pensioen gaat, en dan de cajun-muziek ontdekt, en ook in de zuid-oosten van de VS terecht komt. Low-budget, maar met fraaie beelden van de saaiheid van zijn bestaan, en hoe hij de uitzichtloosheid weet te ontsnappen... Een film zonder dialogen, soms wat traag, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Met dank aan Ann en het Goethe Instituut. Thuisgekomen zagen we The Bourne Identity, dat me herinnerde aan een ijzige bioscoop in Kuala Lumpur.

Vandaag hoorde ik van het overlijden van Rosa Parks, de zwarte vrouw die in 1955 weigerde op te staan voor een blanke man, in een bus in Alabama. Een daad van moed en verzet met grote gevolgen. Nou ja... zoals Wikipedia schrijft:

On August 30, 1994, aged 81, Rosa Parks was attacked and mugged in her Detroit home by Joseph Skipper. She had a total of $53 stolen from her. The incident created outrage throughout America. Parks said she had asked Skipper, "Do you know who I am?" Skipper, an African American himself, was reported to have stated he did know who Rosa Parks was when he beat her, but didn't care. Skipper was arrested, and eventually pleaded guilty to charges of assault and robbery before being sentenced to prison.

Eerder sprak ik al over wat gereedschappen voor het vinden van de langzame plekken in software: profiling, bijvoorbeeld over sysprof; dit artikel in RedHat Magazine geeft een aardig overzicht van een aantal andere. Ik ben gestart met het inzetten van oprofile, dat erg veelbelovend lijkt. Het is geweldig te zien hoeveel er verbeterd kan worden als je weet waar dat moet gebeuren. En oprofile kan tot op de regel in de broncode aangeven waar de tijd besteed wordt. Een aardig overzicht, ik kom er binnenkort nog op terug. (aardige introductie voor het gebruik van oprofile) Wie geïnteresseerd in performance-analyse (en verbeteringen!) moet zeker Federico's blog lezen.

Omdat ik altijd de allerlaatste versies van software wil hebben (zonder ze zelf te hoeven compileren), gebruik ik de Ubuntu Developer Releases, die elk half jaar uiteindelijk tot de nieuwe stabiele versie leiden. Vijfmaal daags bad ik: "sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade", om de allerlaatste dingen te krijgen. Het is dan ook erg frustrerend te moeten wachten totdat de ontwikkeling weer start voor de volgende versie (Dapper)... UPDATE: mijn gebeden zijn verhoord.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger