2005-10-20
 
accolade ii
HELSINKI - Woensdag. Ann-Christin is weer terug uit Berlijn, en maakte een heleboel foto's. Tervetuloa!

De dagen worden korten, de nachten langer... de herst is aangebroken. Overdag schijnt de zon - best aardig, maar de temperaturen dalen al... Voor het eerst maak de Finse winter mee, vanaf het begin (ik kwam hier in januari). De duisternis mist haar uitwerking op mensen niet, zo zie ik om me heen. En Finnen zijn al zo introvert. Een reden daarvoor is misschien de Finse taal; die is niet zo eenvoudig. Elk woord ondergaat een hele reeks transformaties voordat het uitgesproken kan worden - tijd, plaats, beweging-in of beweging-uit, binnen of buiten, object of subject, enkelvoud, meervoud of partitief enkelvoud, bezittelijk of niet, stand van de maan,... en na al de transformaties is het dan toch nog fout - sorry - this one's irregular - ei! ei! ei! ahhhh!!!

Over duisternis gesproken - de laatste dagen nog wat getest met valgrind - een van de stukken gereedschap in mijn kist, naast bijv. sysprof (waarover ik eerder sprak) en strace. Met valgrind worden programma's in een virtual machine uitgevoerd, en er wordt wat extra boekhouding gedaan naar het gebruik van de functies voor allocatie/de-allocatie van dynamisch geheugen. Na afsluiting van het programma geeft valgrind dan een overzicht. En zoals bij boekhouden de beide zijden van de balans gelijk dienen te zijn, moet dat natuurlijk ook gelden bij het alloceren/de-alloceren van geheugen. [alloceren?! c-voor-e wordt uitgesproken als s, maar allokeren is lelijk...]

C geeft je veel vrijheid - inclusief de vrijheid om hele domme dingen te doen, zoals het niet vrijgeven van geheugen na gebruik: memory leaks. Zoals bekend is C een precisiewerktuig voor het maken van library's; voor het schrijven van applicaties zijn er betere keuzes. Als er dingen snel moeten gebeuren, kan C altijd nog ingezet voor dat deel.

Ik schreef mijn gnuvd al eens (een jaar geleden) als one-liner, terwijl de C-versie bijna 500 regels telt (gemeten naar het aantal ';'-tekens). Maar goed, de C-versie schreef ik dan ook om mijn socket-kennis een beetje op te vijzelen (in 2001).

Onze 770-software is wel bijna volledig in C geschreven, vanwege performance-redenen. Maar een van de (uiterst belangrijk ;-) programma's is een door mij geschreven shellscript, ha! (voor het opruimen van temp-bestanden). BTW, we zijn begonnen ontwikkelaars hun 770 te sturen; zo schrijft mijn collega Tommi.

Ik was niet erg onder de indruk van de tweede plaat Heavenseeker van het Duitse Galloglass, noch van de Michael Bolton-achtige soloplaat van Michele Luppi, in het dagelijks leven zanger bij het verder goddelijke Vision Divine. Laten we ons toch vooral aan de 101 Geboden van Power Metal houden!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger