2005-08-13
 
viikonloppu
HELSINKI - Zaterdagmiddag. Na een week hard werken is dan toch weer het weekeinde aangebroken (niet geheel onverwachts overigens). Ik heb deze week niet zo heel veel vermeldenswaardigs meegemaakt, afgezien van een heleboel *technische* zaken. Geen slechte week overigens.

Gisteravond dronk ik nog een welverdiend biertje met twee collega's, Marius (tevens Guile-maintainer) en Onne (Nederlander). Interessante discussie over de waarde van free versus proprietary software. Marius namen een sterk free-software-only, Onne was wat pragmatischer en ik verkeerde ergens in het midden -- 'pragmatisch' is immers niet altijd de beste keuze. Binary-only versus commercieel versus proprietary versus open versus vrij versus... een lange discussie. Maar interessant, en slechts onderbroken door de aanwezigheid van een Finse met een nogal aandachtopeisend uiterlijk. De discussie eindigde onbeslist (natuurlijk).

Persoonlijk vind ik dat free software te prefereren valt. De wereld is in toenemende mate afhankelijk van software. Bestuurd door machines. Ik heb het niet over de Matrix, maar heel praktisch, zoals bij stemmachines. Of bij de computer die op mijn bureau staat. Of free software een goed business-model is, staat daar los van. Maar goed, ik heb heel wat meer proprietary dan free software geschreven...

De term open-source wordt tegenwoordig ook voor allerlei dingen gebruikt die weinig met software te maken hebben. Via DefenseTech las ik een artikel over open-source oorlogsvoering. Het artikel gebruikte de term voor de strijd van de Iraakse opstandelingen (die zichzelf opblazen tussen schoolkinderen, in de hoop daarbij ook Amerikanen te treffen...). In het artikel wordt The Cathedral and the Bazaar van Eric Raymond gebruikt, en wordt puntsgewijs de vergelijking gemaakt. Altijd wat gemakkelijk, dit soort vergelijkingen - met evenveel gemak hadden Von Clausewitz of Sun Tzu als kapstok gebruikt kunnen worden. Wat interessant zou zijn, is het voorspellen van de volgende stap van de tegenstander... dat zegt meer over de waarde van dit soort vergelijkingen.

Ik speelde ook wat met Beagle, het Mono-programma dat helpt bij het zoeken van informatie. Het werkt best aardig. Beagle gebruikt inotify om bij te houden of er iets veranderd is - en dat gaat heel snel en *hoest* interactief. Ik zoek naar bijv. 'foobar', en vind een chat-conversatie en een weblog waarin dat woord gebruikt wordt. Vanaf de command-line typ ik: echo foobar > test.txt, en binnen twee seconden worden mijn zoekresultaten automatisch ververst. Indrukwekkend. Het eind van grep voor het zoeken naar informatie?


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger