2005-08-24
 
strepen
HELSINKI - Het leven is... interessant hier. En ik heb het erg druk. Ik breng mijn dag door in Bugzilla, schrijf patches, en word zelfs gedwongen af en toe diep na te denken over technische problemen.

Zoals iedereen al schrijft heeft Google nu z'n eigen IM-programma, Google Talk. Het sterke punt is dat ze gebruik maken van het open Jabber-protocol, zodat ik mijn bestaande clients kan gebruiken (emacs! ;-)... maar, er zijn nog wel wat probleempjes, hopelijk kunnen die opgelost worden:

Maar goed, we zullen zien hoe ze die problemen kunnen oplossen. Er is in ieder geval veel enthousiasme, met name omdat dit het open Jabber (XMPP) protocol eindelijk ook bij de massa's kan introduceren. Zo kreeg ik vandaag al verschillende mails over de ondersteuning voor Google Talk van mijn sendxmpp-programma. Welnu, dat werkt nog even niet, omdat Google alleen XHTML-berichten ondersteunt, en sendxmpp platte tekst verstuurt. Ik zal zsm een nieuwe versie uitbrengen, die ook werkt met Google Talk.

Sinds enige tijd heb ik het snapshot van emacs versie 22 in gebruik genomen (zie het screenshot). Emacs heeft nu ondersteuning voor GTK+, en dat uit zich op een aantal manieren, zoals de dialoog voor het opslaan of openen van bestanden. Maar vooral uit dat zich in de fraaie pictogrammen... ik heb zelfs voor het eerst sinds bijna tien(!) jaar weer (tool-bar-mode) aan staan! Bijna tien jaar, inderdaad, zo lang is emacs al mijn trouwe bondgenoot bij programmeren, mailen en diverse andere zaken die een groot deel van mijn tijd opslokken.

Laat ik niemand vervelen met alweer een lofzang over emacs, maar ach, waarom eigenlijk ook niet ;-) De leercurve van emacs is niet alleen tamelijk stijl, ze is ook nogal lang. Het kost behoorlijk wat tijd om emacs een beetje goed te leren gebruiken (al is de laatste versie al een stuk eenvoudiger) Als ik een beetje door emacswiki klik, kom ik elke keer wel wat nieuwe dingen tegen... Maar voor mij is het zeker de moeite waard, ik ben erg productief met emacs. Het programma is eindeloos aan te passen (door wat Lisp te schrijven), en zodoende kan ik nu van (bijna) tien jaar aan slimme trucjes gebruikmaken.

Een aardig artikel (uit 2000): Why I became an emacs user. En nog een beetje ouder, wat te denken van deze handleiding uit 1978(!) over het gebruik van emacs -- inderdaad, het is al zo oud.

Ik heb nog geen grote verschillen gemerkt met oudere versies, behalve de genoemde gtk-dingen. De Lisp-debugger lijkt in ieder geval wat fijner te werken. Het belangrijkste is dat emacs na bijna 30 jaar nog steeds erg levend is, en voor mij de eerste keuze als ik grote stukken tekst of programmacode moet schrijven.

Nu ik het toch over programma's heb, mijn favoriete shell is zsh. Het is de emacs onder de shells. Alle trucjes -- tab-completions zelfs op remote machines of bij killall, suggesties bij mijn typfouten, de krachtigste completions... Het enige wat nog ontbrak was goede ondersteuning voor utf-8... en in de laatste snapshot-versies werkt dat ook! Nu kan ik eindelijk mijn Finse werkwoordenprogramma goed gebruiken!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger