2005-08-04
 
sataa kissoja ja koiria
HELSINKI - En zo is het alweer donderdag. Het regent katten en honden hier.

Gisteren bezocht ik URB05, een festival over stadscultuur; het leek nogal gerelateerd aan hip-hop-muziek. Niet echt mijn favoriete stijl, maar goed, het kan geen kwaad er eens naar te luisteren. Het begon met Jarmy Liponen - Slow life - as fast as I want. Nou, *mij* kon het niet snel genoeg gaan, in ieder geval. De slechtrappende stukken werden afgewisselde met valse zang op een achtergrond met hoogdravende onzin. Dat beloofde wat! Daarna werd het wat beter Matti Pentikäinen, die via het gesproken woord halfrappend uiteindelijk bijna zong, in het Fins en Engels. De Engelse stukken gingen over de uitgaanscultuur van drugs en drank (een Trainspotting-achtige sfeer werd geschapen); de Finse over ???? iets over de stad die als een bos is, met de inwoners al bomen... misschien. Misschien ook niet. Het ging wat lang door.

Ster van de avond was echter Yuri Lane; een human beatbox - iemand die met zijn stem allerlei geluiden in een microfoon maakt. Yuri pakte de zaken serieus aan, met een soort eenmanstoneelstuk over het Palestijns-Israelische conflict ('From Tel Aviv to Ramalla'). Hierbij gebruikte hij de muzikale effecten van zijn stem om zijn verhaal (en de video-backdrop) kracht bij te zetten. Natuurlijk ontbrak het helicopter-geluidseffect ook niet ;-) Ik vond het wat lang duren, maar bewonderde de prestatie, de geluidskunsten maar ook de poging meer te doen dan een grappig kunstje.

Ik heb weer wat tijd besteed aan optimalisatie; ik las Morten Welinders blog en zag veel bekends. Hoe fijn internationaal ook, al de utf-8-operaties, ze zijn veel trager dan ascii. Dingen als toupper werken plots niets, omdat strings wellicht van lengte veranderen (bijv. de Duitse 'ß', als hoofdletter wordt dat 'SS'). En je kunt ook niet meer eenvoudig met pointers over string itereren; een karakter kan immers uit meerdere bytes bestaan. Veel operaties kunnen niet meer in-place, maar strings moeten gekopieerd worden, of erger nog, langzaam gevuld, zonodig gerealloc'd enzovoort. En wanneer dit soort operaties in inner-loops moet plaatsvinden, dan doet dat pijn. Een beetje begrijpen van hoe utf-8 werkt, kan dan echt helpen (man utf-8). Als ik bijvoorbeeld alle "-tekens wil vervangen door spaties, dan kan ik dat nog steeds in-place doen, en met simpele pointeriteratie, om ik weet dat '"' en ' ' elk slechts een enkele byte beslaan, en bovendien niet als deel van een multibyte-karakter kunnen voorkomen.

Ik 'portte' GtkHTML naar de 770; nou ja, portte, het belangrijkste was om wat in de afhankelijkheden te snoeien. Dat bleek niet al te lastig, en mijn versie werkt nu zonder gnome-print, gnome-print-ui, gnome, gnome-ui, bonobo, bonobo-ui, bonobo-activation, ORBit, .... Ik zal mijn patches wat oppoetsen, en een --disable-bloat optie aan configure toevoegen...

Eugenia Loli-Queru koos mijn TTB Teletekst Browser tot 'applicatie van de week' voor GnomeFiles - ze tekende zelfs een pictogram. Hmmmm...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger