2005-08-28
 
minä tulen ylläpitämään
HELSINKI - Het was een rare week... gevolgd door een druk weekeinde. Zometeen ga ik naar een Indiase brunch. Volgende week ga ik naar Nederland, voor ruim een week! Sinds mijn vertrek naar Finland (begin dit jaar), ben ik er niet meer geweest. Niet zo'n lange tijd dus, maar het voelt toch erg ver weg. Ik volg het vaderlandse nieuws een beetje... Maar mijn gereis van de afgelopen jaren heeft me een een beetje apathisch gemaakt voor het gekrakeel uit Nederland. Maar uit de berichten die ik ontvang krijg ik de indruk dat er veel ontevredenheid heerst -- ik ben benieuwd of dat waar is.

Eerder sprak ik al over nomadisch computergebruik - in mijn geval betekent dat het rondslepen van een laptop. Daarbij zijn er twee problemen (minstens!):

  1. hoe verbind ik me met het aanwezige (eventueel draadloze) netwerk, inclusief het instellen van proxies enzo;
  2. hoe synchroniseer ik mijn gegevens (documenten, email, muziek, ...) met mijn 'huiscomputer'.

Ik heb probleem 1 nog niet echt op kunnen lossen; er zijn verschillende mogelijkheden die soms samenwerken en conflicteren... Met behulp van netapplet kan ik wat dingen doen. En dan is er nog het network-admin om mijn netwerk te configureren. Maar wat er dan precies gebeurt? netapplet is ook niet gespeend van enige insubordinatie.

Uiteindelijk blijk ik dan toch een beetje teveel old school om alles grafisch te doen, en grijp ik terug naar oude bekenden zoals ifconfig en route (en nieuwe vrienden als iwconfig en dhclient). En ik gebruik een programmaatje guessnet om te raden op welk netwerk ik me bevind ('als op ip foo iets zit met mac-adres bar, dan zal ik wel op kantoor zitten'). Voor draadloze netwerken kan ik 'vertrouwen' op de ESSID... Uiteindelijk doet die computer precies wat ik wil... Nou ja, op netwerkniveau dan. Daarna moet ik nog wel even mijn applicaties vertellen al dan niet een proxy te gebruiken etc... Dat werkt soms met de 'globale' GNOME-proxyinstellingen, soms met de http_host omgevingsvariabele, en soms met applicatiespecifieke instellingen, *zucht*.

Het tweede 'probleem', synchronisatie van data, heb ik inmiddels aardig onder controle:

Sommige mensen slaan hun ~/ op in CVS, Subversion etc., maar dat geeft me geen goed gevoel -- 20Gig aan ogg-bestanden in een versiebeheersysteem?

Nu eerst maar weer terug naar mijn PHP-projectje; het lijkt nu aardig te werken, maar ik ben nog niet helemaal code-complete.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger