2005-08-30
 
greenscreen
HELSINKI - Het weekeinde is voorbij, en vandaag had ik weer een interessante dag op kantoor... Ik verdeel mijn tijd een beetje tussen wat managementtaken, wat software-ontwerp, en ook wat programmeerwerk. Het is voor mij belangrijk me met name op het eerste te concentreren, hoewel die andere dingen o-zo aanlokkelijk zijn. Voor het programmeerwerk heb ik altijd nog mijn hobbyprojectjes, en mijn consultancy-opdrachtjes in Nederland (zoals de avonden van deze week...).

Mijn reis naar Nederland begint zich een beetje uit te kristalliseren - er zijn zowaar al programmapunten. Ik wil Ann-Christin een beetje van Nederland laten zien. Een beetje Amsterdam/Den Haag (Delft?), een beetje Twente en wat Maastricht. Maar... suggesties zijn welkom ;-) Ik ken Nederland niet zo als toerist...

compileer uw kernel

Vroeger compileerde ik veel dingen zelf, maar tegenwoordig ben ik een beetje lui geworden. Ik neem zelden nog de moeite om programma's die ik niet via apt-get kan krijgen, zelf te compileren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals het buggy maar nuttige linuxdcpp. En de kernel was ook altijd een uitzondering - totdat ik gisteren kernel 2.6.12.5 compileerde... en ontdekte dat vandaag 2.6.13 beschikbaar was. Met flink wat nieuwigheden. Ter leeringh ende vermaeck (met name voor mezelf!) nog eens het Rechte Pad voor kernelcompilatie op Debian/Ubuntu, ga naar de directory met je uitgepakte kernelsource (in /usr/src) en doe:
make menuconfig
make-kpkg clean
make-kpkg kernel-image
En dat zal (normaalgesproken) een kernelpackage opleveren die er ongeveer uitziet als kernel-image-$versie_blabla.Custom amd64.deb (de details kunnen wat anders zijn). Dit kernelimage kan dan met dpkg -i geïnstalleerd worden. De bootconfiguratie (grub) wordt ook automatisch geüpdate.

Maar... er is meer! Soms zijn er ook externe kernelmodules, bijvoorbeeld de ov511-drivers, of de nVidia binary-only :-( drivers. In dat geval kunnen we de source downloaden, bijvoorbeeld voor nVidia:

apt-get nvidia-kernel-source
Dit levert een tar.gz op in /usr/src, die dan aldaar uitgepakt dient te worden. Het komt allemaal terecht onder /usr/src/modules/. Vervolgens terug naar de directory met de kernel source, en:
make-kpkg modules_image
Het resultaat daarvan kan weer met dpkg -i geïnstalleerd worden. En alweer is de wereld gered van de ondergang!

Mijn 2.6.13 kernel werkt best aardig, al zie ik nog niet direct grote verschillen, ook al heb ik de timer-frequency nu op 1000Hz gezet (ipv. 250Hz). Maar inotify is wel erg nuttig. Zoals de plaatjes tonen, werkt mijn webcam ook weer een beetje, via de bèta-versie van de ov5x-drivers. Op de een of andere manier treedt een raar Hulk-effect op... hmmm...

Ok, nu weer aan het werk ;-)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger