2005-05-15
 
HELSINKI - Zondag, 11 graden, bewolkt.

En zo is het alweer zondag. Gisteren was het, niet geheel onverwacht, zaterdag. Ik ging naar een veiling van de politie, waarbij gevonden maar niet-opgeëiste fietsen geveild werden. Helaas bleek mijn embryonale begrip van de Finse taal niet helemaal opgewassen tegen een rap sprekende veilingmeester... Nou ja, ik kon de bedragen wel *ongeveer* verstaan, maar bij een veiling ben ik toch een beetje voorzichtig zijn. "Oh, vijf honderd euro?!". Bij de veiling trof ik Andrea, een Italiaanse collega, hij was evenmin succesvol, alhoewel zijn Fins iets beter is.We dronken wat koffie enzo en deden verwoede pogingen niet over het werk te spreken, maar dat bleek nogal lastig. In ieder geval kunnen we over twee weken ofzo nog een poging wagen een fiets te bemachtigen bij de politie, er is nog een veiling.

Ik kocht nog wat kleren en een boekje dat grappig heet te zijn en in het Fins is en Ison aton tuntu, en wat Het gevoel van grote auto's of wellicht Het grote-auto gevoel. En misschien wel beide.

Vandaag ook maar eens wat tijd besteden aan de schone Finse taal. De laatste les behandelde zelfstandig naamwoorden, best handig. In het Fins zijn de zaken echter niet zo heel erg eenvoudig. Laten we een eenvoudig zinnetje nemen als voorbeeld:

De vlieg zwemt in het bier
Elk zelfstandig naamwoord komt in drie basisvormen voor, bijv.:
nominatiefgenitiefpartitief
kärpänenkärpäsenkärpästävlieg
olutoluenoluttabier

De karpänen en olut zijn vertegenwoordigers van groepen zelfstandige naamwoorden waarbij de drie vormen op een bepaalde manier gevormd worden. De meeste zijn in een twintigtal groepen te vatten... De tweede vorm, het genitief, is niet alleen de bezittelijke vorm, maar dient ook als basis voor de verbuigingen (naamvallen) van zelfstandige naamwoorden, als we de '-n' op het eind weglaten.

Terug naar ons voorbeeld, de vlieg zwemt in het bier. 'Vlieg' is het onderwerp, en krijgt de nominatief-vorm. In het Fins worden voorzetsels zoals in "geïntegreerd" met het betreffende zelfstandige naamwoord. Er zijn meerdere soorten 'in', maar hier gaat om een 'zich ergens in bevinden', en geldt de inessiivi-naamval (een van de 15), met als uitgang '-ssa'. De zin wordt dan (uida - zwemmen):

Kärpänen ui oluessa
Nog een aardige wetenswaardigheid is dat bijv. in de stad verschillende naamvalsvormen kent afhankelijk van de stad! Buitenlandse steden krijgen de 'externe' in vorm, de meeste Finse steden de 'interne' in vorm, en verder schijnt het van dorp tot dorp te verschillen. *zucht*.

Vandaag is het weer tijd voor mijn hobbyprojectjes. Ik ben van plan wat te werken aan ttb. Ik kreeg een aantal reacties op de versie van vorige week, maar die waren ofwel positief, ofwel van mensen met oude distro's die vereiste pakketten niet hebben, of niet de juiste versies. Maar echte bugs lijken vooralsnog niet gevonden, terwijl mensen die doorgaans vrij snel vinden. Prima! Ik heb nog een paar items die ik wil toevoegen aan de huidige versie, zoals i18n, een manpage en wellicht online-help.

Via geenstijl las ik dat ene Frank W. in Den Haag in de clinch ligt met wethouder Kool, omdat hij laatstgenoemde een 'teringfascist' had genoemd op de website van de PvdA. De wethouder eiste excuses, en die kreeg hij...

Ja, ik beken. Ik heb Henk Kool een teringfascist genoemd. [...] Ook Deetman en Hartman en hoe al die mannen ook heten mogen, ze zijn geen sociaal of christen democraten maar fascisten - en geen gewone fascisten (uiteindelijk is dat ook maar een politieke overtuiging) maar fascisten met een ziekte ervoor omdat zij valselijk en bedriegelijk het fascisme in praktijk brengen terwijl zij voorgeven de goede omgangsvormen na te streven.
En laat ik deze Frank nu *kennen*, als lid van de Haagse Linuxclub (waar het overigens nogal stil is sinds mijn exodus...). Inderdaad een echte actievoerder...

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger