2005-05-05
 
HELSINKI - Hemelvaartsdag. 9°C. Hemelvaartsdag is ook in Finland een vrije dag. Ik kom er pas vrij laat achter wat nu precies de vrije dagen, en daarom zijn er af en toe onverwachte vrije dagen - en die zijn doorgaans het leukst, toch? Oh, het SouthPark-poppetje rechts is heb ik gemaakt via deze site, zowaar een *leuke* Flash-site, die plotseling heel populair blijkt. Ik probeerde mezelf weer te geven, maar ben er niet echt tevreden over. Toch wel grappig :-)

Het hele gebouw waarin ik woon is ingepakt voor onderhoud, een beetje zoals Christo dat wel doet. Mijn gordijnloze ramen in woon- en badkamer hebben nu aan de buitenkant een stellage waarover allerlei werklieden rondlopen, wat mijn privacy niet ten goede komt...

Het was een drukke dag gisteren; maar er was gelukkig tijd voor de Finse les. Het blijft een lastig taal. Voor de volgende week is het huiswerk om een opstel te schrijven over mijzelf. Dat klinkt moeilijk maar ook er nuttig. Mijn vocabulaire is nog *erg* beperkt, maar ik heb een woordenboek en ik doe mijn best :-) Probleem Uitdaging bij het Fins is dat zelfs eenvoudige zinnen, zoals 'ik woon in ...', 'ik werk bij ...' allerlei interessante inflecties van de zelfstandige naamwoorden opleveren, te vergelijken met Latijn, maar met meer variatie...

Met de vrije donderdag voor de boeg was de woensdagavond natuurlijk een uitgelezen gelegenheid mij weer eens onder de mensen te begeven. Ik ging daarvoor naar café Super, en hel verlichte kelderbar met een internationaal gezelschap, waarvan ik een deel kende of tenminste eerder had gezien. Olut vloeide in niet geringe mate, en ik geloof dat ik nu bij een fietsclub en een talenclub zit, via een organiseerlustige Finse. Ook schijnt er binnenkort een openbare verkoop te zijn van ongeclaimde fietsen die door de politie in beslag zijn genomen. Ik loop graag maar de lange nachtelijke wandelingen gaan wat vervelen... Ik werd ook weer eens vergeleken met Ruud van Nistelrooij. Da's toch een tijd geleden, ik geloof een taxi-chauffeur in Melbourne. Misschien moet ik me eens wat vaker scheren en een kapper bezoeken.

Na Super geraakte ik met Ann-Christin, David, Jonas, Kahn en Minh in de 'sociëteit' van een de studentenverenigingen - een werkelijk kolossaal pand in hartje Helsinki, met uitzicht over de Mannerheimintie, een van de belangrijkste straten. Hoe kunnen ze dat betalen? Vier verdiepingen, balkons, balzalen, alles. En natuurlijk met bier - studenten zijn overal een beetje hetzelfde.

Daarna weer richting huis. Inderdaad richting huis. Lost + Found en de lange rij bij de ingang lieten we ditmaal links liggen (de 'hetero-friendly gay night club' - ik vond het al een wat typische sfeer hebben, al vermoed ik dat >80% hetero is). Nee, we gingen de hoek om naar een andere kelderbar (waarvan ik de naam vergeten ben). Ik hoorde een Finse versie van Rod Stewarts "Do you think I'm sexy". Kostelijk. Bier en wild dansen en vrolijkheid alom, tot diep in de nacht. Maar aan alles komt een einde; we verlieten de bar, en ik ging huiswaarts, alwaar ik in het begin van de middag weer ontwaakte. Het was een leuke avond. Zoals het artikel dat hier voor mij ligt, schrijft:

Am Morgen danach ... kan alles anders sein. Gnadenlos. Wenn bruchstückhaft die Erinnerung an eine rauschende Nacht wiederkommt, und man sich mit schweren Kopf fragt: musste das sein? Hätte man sich das nicht sparen können? Sparen müssen? Auf diese Fragen gibt es Antworten.
Volgende week krijg ik een nieuwe en gratis ASDL-verbinding, die liefst 8 Mbit belooft. En daarbij krijg ik ook een radiomodem, zodat ik in mijn gehele huis, zeg, zittend in bad met een laptop, het netwerk kan raadplegen. En op hoge snelheid. Het ADSL-modem is direct een firewall, router etc., en die staat per default geen inkomende verbindingen toestaat. Dus om mijn prive-leven naar de buitenwereld te streamen moet ik allerlei hacks toepassen, ssh-tunnels etc. Maar hopelijk valt er iemand te overtuigen dat ik een valid business reason heb...

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger