2005-04-24
 
TALLINN - Zondag. Ik ben vanmiddag teruggekeerd van mijn korte uitstap naar Estland. Ik heb echter geen foto's omdat mijn camera werd gestolen. Ahhhrrrggggg.... Nu wilde ik al een nieuwe kopen om dit soort foto's van Helsinki en omgeving te maken, maar het is erg vervelend.

Zaterdag rond het middaguur vertrok mijn schip, die me in iets meer dan anderhalf uur naar Tallin, Estland zou varen. Als er nog ijs ligt zijn er alleen langzamere boten beschikbaar, en die zijn ook favoriet bij Finnen die het tijdens de reis al op een drinken willen zetten. In mijn schip viel dat wel mee, maar toch zat een behoorlijk deel van de passagiers al met een groot glas bier voor de neus toen het schip nog niet eens van wal was gestoken. Ik hield het zelf maar bij wat koffie.

De reis was niet al te spannend, ik deed mijn Finse huiswerk (al die vervelende werkwoorden :-), en viel daarna in slaap, om eventjes buiten de haven van Tallin weer te ontwaken. Na ontscheping trof ik Jorn en zijn vriendin Piret aan, en ging met hen naar Jorns appartement. En ik deed de eerste indrukken op van Estland, een land met een roerige geschiedenis. Meest recentelijk heeft de Sovjet-bezetting (tot 1991) diepe sporen achtergelaten. Zo waren de woningen grotendeels in handen van de staat, en voelde *niemand* zich er verantwoordelijk voor. Met als gevolg dat de buitenkant en gemeenschappelijke gangen, trappenhuis enzovoort totaal niet onderhouden werden. Dit was duidelijk zichtbaar bij Jorns appartement, dat een alleszins fraaie, moderne en goed-onderhouden indruk maakt, maar het trappenhuis ziet er vervallen uit, net als de buitenkant. Niet zo lelijk als de buitenkant van mijn appartement, maar slechter onderhouden.

Nadat ik mijn bagage had uitgeladen was het tijd voor het onvermijdelijke toerisme, en Tallinn heeft het nodige te bieden. Tallinn is een oude Hanzestad (de Hanze is een Middeleeuws samenwerkingsverband tussen kooplieden uit veel Europese steden, waaronder ook Kampen en Deventer). Het centrum van Tallinn biedt veel oude kerken, torens en huizen die 'middeleeuws' aandoen. Er zijn veel souvenirwinkels en restaurants en straatstalletjes die de Middeleeuwse sfeer proberen op te wekken. Estland is door veel verschillende heersers geregeerd, en die hebben elk hun sporen achtergelaten - Zweden, Duitsers en Russen.

Na het beklimmen van een kerktoren en genoten te hebben van het prachtige uitzicht, en natuurlijk de nodige foto's gemaakt te hebben, dronken we koffie in een cafë, en daar ging mijn camera verloren... grmppff...

Naast toeristische toerisme zijn er natuurlijk nog meer soorten. We verlieten daarom het centrum, en liepen langs het spoor, langs de haven... Daar waren de resten van de Sovjetoverheersing goed te zien; troosteloze flats, verlaten en kapotte gebouwen enzovoort. Jongelui in ronkende tiendehands Mercedessen. We hadden geen tijd voor een van de typisch Russisch wijken, die na zonsondergang niet echt veilig zijn... Ongeveer een kwart van de bevolking bestaat uit Russen, die op een wat gespannen voet staan met de Estse bevolking. Veel Russen zijn gekomen via 'russificatie'-projecten van Stalin, die elk Ests onafhankelijkheidsstreven smoorde in bloed. De haat gaat diep bij sommige Esten.

Onze wandeling toonde gebouwen uit verschillende tijden; Duitse stijl, degelijke, blokkige gebouwen uit de Stalinistische tijd, en veel bouwsel van lage kwaliteit uit de tijd erna. En daarna het Estland van de 21e eeuw; een groot glimmend winkelcentrum met alle bekende westerse merken (daar kan Helsinki niet aan tippen!), bovenop de plek waar ooit een standbeeld van Lenin stond. Voor veel Esten is het erg duur, maar Finse en andere toeristen geven er graag hun euro's uit.

Hoewel Estland een sterke economische groei kent, moet het van ver komen. Er komt nog armoede voor, zeker in het economisch zwakke en vervuilde oosten van het land, met zeer hoge werkloosheid en AIDS-cijfers. Het valt nog te bezien wat de invoering van de Euro volgend jaar, zal betekenen (nu nog hanteert met de Estse mark). Estland kent geen progressief belastingstelsel. Iedereen betaalt 24% inkomstenbelasting, hoe veel of weinig men ook verdient.

We aten in een alleszins redelijk restaurant, waar de prijzen zo'n 50% lager liggen dan in Helsinki. Daarna zetten we ons gesprek voort in een café. We meden het absolute centrum van Tallinn, dat gedomineerd wordt door groepen Finnen. Veel zijn er dronken, en je moet oppassen voor de plasjes kots op straat en in de tram. Ook een toenemend aantal Britten komt naar Tallinn voor vrijgezellenavonden. Na een lange discussie over een breed scala aan onderwerpen kwamen we uiteindelijk in Club Moscow terecht, een van de weinig niet-uitgestorven uitgaansgelegenheden zonder rij voor de deur (meisjes in korte rokjes en hemdjes staan een half uur te wachten terwijl het -1°C is, brrrr). Maar goed, Club Moscow bracht ons bier en wodka en muziek... de legendarisch mooie Estische vrouwen zag ik daar nauwelijks (die stonden zeker nog in de rij;-); de mannen waren er wel bovengemiddeld lelijk...

Rond vier uur waren we terug bij Jorns appartement, waar ik spoedig in diepe slaap geraakte, maar enkele uren later al weer door de stralend zon gewekt werd. Uiteindelijk was ik nog *net* op tijd voor de boot van 12:55 (nou ja, ik rende voor mijn leven en als je het dan *net* gehaald denkt te hebben, wacht die boot eerst nog 15 minuten alvorens het ruime sop te kiezen!). Het schip zat natuurlijk weer vol met Finnen, en velen hadden steekwagentjes en koffers vol met flessen drank meegenomen. Drank is goedkoop in Estland, en duur in Finland. Ik kocht zelf een flesje Estse likeur van mijn laatste Estse marken - bij mijn aankomst in Finland viel het echter kapot op de kade :-(

Eindconclusie is dat Estland zeker het bezoeken waard is - of het nu gaat om authentiek toerisme naar het 'middeleeuwse' centrum, nostalgisch toerisme naar kapotte huizen en de tijden van weleer of modern toerisme met drinken en uitgaan, Tallin biedt het allemaal. Ik ben zeker van plan het land vaker te bezoeken, en dan wellicht ook de rest eens te bekijken. Er zijn veel plekken die misschien niet *mooi* zijn, maar wel *karakter* hebben. Eindconclusie 2 is dat ik op zoek moet naar een nieuwe camera...

Jorn: bedankt!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger