2005-04-29
 
HELSINKI - Zo, ook de donderdag zit er weer op, vol met allerlei interessante en minder interessantere activiteiten.

Gisteren was *duh* ook weer druk enzo, rapportjes schrijven enzo. Beetje vergaderen, koffie drinken, dat soort dingen. 's Avonds had ik een pizza + bier afspraak, gezellig, en horloge weer terug. Vandaag, donderdag, was ook tamelijk interessant. Meer vergaderingen - meer gesprekken. En vanavond kan ik een beetje ontspannen met het betalen van wat Nederlandse rekeningen (sorry pa), het schrijven van emails, deze pagina's enzovoort.

Helaas ging de Finse les vanmiddag niet door wegens verhindering van de lerares. Ik schreef daar dat ik van haar gedroomd had (in het Fins - ik heb een boekje met handige Finse zinnetjes), en kreeg een antwoord terug dat ik niet begreep. Maar ik herkende het woord nachtmerrie, painajainen. Ik heb ook een lokale versie van de Metro meegenomen. Die opent met: "Valtoasa helsinkiläisistä päätäjistä on valmis kiirehtimaään neuvotteluja valtion kanssa Santahaminan saaren saamisesta sauinkäyttöön", oftewel "David Hasselhof brengt nieuw album uit en bedankt fans voor enthousiasme". Wauw!

Ik schreef ook een statische leakchecker in Perl, die controleert of elke, zeg, g_strdup ook netjes beantwoord wordt met g_free. Het kan natuurlijk niet perfect werken zonder een c-compiler te herimplementeren, maar het *helpt*, ook al zijn er vals-positieven en -negatieven. Programma controleert of er voor elke variabele een 'free' (g_free, g_string_free en vrienden) plaatsvindt op hetzelfde niveau als de declaratie, en er bovendien daar ergens tussenin geheugen gealloceerd wordt, en houdt nog een beetje rekening met return enzo. Ik moet nog steeds m'n hersens gebruiken om te zien of er echt een lek is, maar het helpt.

Dynamische alloc-checkers zoals valgrind zijn natuurlijk ook nuttig (en veel accurater), maar die controleren alleen het werkelijk uitgevoerde codepad. En juist in minder frequent uitgevoerde codepaden blijken de leaks vaak te zitten, zoals foutafhandelingscode.

Programma heet hb en ik draag het op aan Hans Brinker.

Zo, nu alleen nog de vrijdag. Vrijdag is genoemd naar de Freya, de Germaanse godin van vruchtbaarheid, liefde en wellust. Ze verplaatst zich op een wagen getrokken door boskatten. Haar schoonheid wordt verder vergroot door het halssnoer Brinsingamen, dat zij van vier dwergen kreeg in ruil voor vier nachten met haar... Meer.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger