2005-04-09
 
HELSINKI - Zaterdag. Vandaag is een hele *mistige* dag; het is enkele graden boven het vriespunt, beetje motregen. Uitstekende dag om binnen te blijven. Een beetje chatten met verre vrienden in diverse werelddelen. Het is nu zaterdagavond en nog even overwoog ik de stad te bezoeken voor wat vertier; maar na mijn langnachtelijke ervaringen van vorige week lijkt dat niet zo'n goed idee...

Voor nog wat 'triviablogging' - ik heb m'n huis een beetje opgeruimd. Gisternacht blijkt een plank vol met serviesgoed te zijn losgeraakt en ongeveer een halve meter later op het aanrecht terecht te zijn gekomen. Ik heb *niets* gehoord, terwijl het geringste nachtelijke sms-piepje mij terug in de wakende wereld brengt. Ik ben deze week ook de piano kwijtgeraakt, hetgeen enig stof en een heleboel ruimte opleverde.

Uiteindelijk heb ik maar een perlscript geschreven om me te helpen bij het vervoegen van Finse werkwoorden. Niet zo heel moeilijk natuurlijk, maar een goede oefening om alle kleine regeltjes ook te begrijpen. Mijn leerboek blijkt het niet altijd eens met wikipedia, en de regels zijn niet helemaal consistent.

Bijvoorbeeld, 'type III'-werkwoorden worden gedefinieerd als werkwoorden die eindigen op (o.a.) -ta of -tä. En 'type IV'-werkwoorden zijn werkwoorden eindigend op -ata of -atä; dus elk type-IV werkwoord is ook een type-III... er blijken dan weer wat regels onvermeld te zijn, namelijk dat type III gaat over medeklinker + -ta of -tä. De wikipedia-pagina is op dit punt wat vollediger, maar mist weer andere dingen, zoals type VI-werkwoorden; bovendien zijn types II en III omgewisseld ten opzichte van mijn lesmateriaal.

Het perlscript werkt tamelijk goed, en ik heb een -x 'explain' mogelijkheid gemaakt, zodat het programma me kan uitleggen hoe het tot een bepaalde vervoeging komt. Het werkwoord olla ('zijn'), een van de weinige onregelmatige:

% finverbs -x olla

+ 'olla' is a type III verb, because it ends in -la
+ the stem for a type I/II/III verb is the full verb,
  minus the last two letters ('la'): 'olla' => 'ol'

PRESENT TENSE for olla
- no consonant gradation

minä olen       [ol + e + n]
sinä olet       [ol + e + t]
hän  ole        [irregular]
me   olemme     [ol + e + mme]
te   olette     [ol + e + tte]
he   ovat       [irregular]
Nu nog de verleden tijd, de voltooid verleden tijd en nog wat andere interessante tijden. Het Fins kent echter geen toekomende tijd, en geen verschil tussen hij en zij.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger