2005-04-30
 
HELSINKI - Zaterdag. Ik was wel toe aan het weekend; vrijdagavond is tegenwoordig de avond van de week dat ik het vroegst naar bed ga.Onderzoek bij fruitvliegjes wijst uit dat de exemplaren met de mutatie van slechts een enkel gen met 30% minder slaap toe kunnen, en de resultaten zijn schijnen toepasbaar of zoogdieren zoals mensen. Dat klinkt goed! Probleemp blijkt echter dat de gemanipuleerde Drosophilae ook zo'n 30% korter leven...

Een jaar gelden vierde ik Koninginnenach in Den Haag. De tijd vliegt. Mijn plan was eigenlijk om 29 april, naar de Nederlands ambassade te gaan voor de traditionele Koninginneborrel; maar het was maar van 18:00-19:30. Is het alleen voor werklozen ofzo?!

Dit jaar dus geen Koninginnenach - er wordt hier niet zoveel aandacht aan besteed :-) Maar voor enige feestvreugde heb ik wat Lapin Kulta-bier gekocht. Het is een van de mainstream bieren hier, naast Koff en Karjala. En deze week was het in de aanbieding - 10 blikjes voor €6,90. Alcohol is niet meer *zo* duur hier (vanwege de Estse concurrentie zijn de accijnzen drastisch verlaagd), en bier is favoriete 'lokkertje' voor supermarkten, en is relatief goedkoop ten opzichte van andere alcoholische dranken. Daarvoor moet je bij het staatsmonopolie Alko zijn. Nog goedkoper bier schijnt men verkopen bij de Lidl. Maar zo diep ben ik nog niet gezonken. Nog niet.

Vandaag is het Koninginnedag, maar morgen is het de 1e mei. De dag wordt in Nederland alleen gevierd door een enkel bejaarde communistische kartonarbeider in Oost-Groningen, maar in Finland is het een echte feestdag. Ook de avond daarvoor (vanavond dus) schijnt wat bijzonders te zijn. Het heet hier vappu, wat verwijst naar de Walpurgisnacht, en studenten doen er hun rituelen, waarvan alcohol een belangrijk deel uitmaakt...

De oude Germanen eerden Freya (zij alweer!) tijdens de Walpurgisnacht, en heksen hebben hun nachtelijke bijeenkomst op de Brocken (een berg in Noord-Duitsland), zoals in 1984 treffend bezongen door Fates Warning in Night on Bröcken (da's lang geleden!)

Ik probeer vaak mensen te imponeren met het strooien van wat exotische plaatsnamen waar ik ooit was, maar ik ben maar een amateur vergeleken bij deze hacker in Irak, met plannen: Where are you off to next? It's going to be something like this: Zakho, Diyarbakir, Istanbul, Vienna, Prague, Vienna, Toronto, San Francisco, LA and then to Bangkok by June of 2005.. Z'n fotoblog is ook best leuk. Over Irak gesproken: heavy metal in Bagdad.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger