2005-04-21
 
HELSINKI - Een klein voorjaarsoffensief van de winter; de temperaturen zijn weer gedaald tot onder het vriespunt, en zo en dan is er zelfs wat lichte sneeuwval. Mijn trouwe vrienden van de belastingdienst trakteerden me op een dwangbevel voor een klein en reeds zes weken geleden betaald bedrag... hopelijk kunnen we de zaak ophelderen, anders mag ik straks Nederland niet meer in!

Aardige dag; veel email, veel dingen die geregeld moeten worden, veel rapportage, weinig vergaderen. Maar ik kan gelukkig behoorlijk voortgang boeken.Het leven in een grote organisatie bestaat natuurlijk voor een groot deel uit het praten met mensen, informatie verzamelen, en de diverse neuzen in de door mij gewenste richting zien te krijgen. En dat lukt gelukkig ook. En mijn hack is bijna klaar. Hulde!

Voor zaterdag heb ik een tripje geboekt naar Tallinn en naar Jorn, de hoofdstad van Estland. Het is een tripje van ongeveer anderhalf uur, met de 'jetline' boot. Nu het ijs verdwenen is, hebben deze snelle schepen de dienstregeling hervat. Daarvoor waren alleen grotere, langzamere schepen beschikbaar - zoals die van de VikingLine. Bij de term 'vikingen' denken veel mensen aan woeste dronken schreeuwende barbaren. En dat schijnt ook een erg accurate beschrijving te zijn van de passagiers van de VikingLine :-) Waar Finnen niet tot de aankomst in Tallinn wachten om het eens op een stevig drinken te zetten, en schreeuwend en lallende over het dek waggelen...

Nadat Estland EU-lid is geworden, werd de Finse overheid gedwongen de alcoholaccijnzen te verlagen (men kon immers vrijwel onbeperkt invoeren vanuit Estland). Maar nog steeds schijnen de alcoholprijzen er een stuk lager te liggen. En alcohol is tegelijk de rode lap en de achilleshiel van de verder zo rustige en wetsgetrouwe Finse volksaard... Naar verwachting zitten er niet zoveel Vikingen op mijn snellere schip. We zullen zien...

Het wordt hier nog druk in huis; in juni heb ik zowaar al dubbelboekingen!

Vandaag is het ook weer de hoogste tijd voor mijn huiswerk voor de Finse les van morgen. In een ideale wereld zou ik daar elke dag een half uurtje aan besteden, maar goed, JIT-studeren is zo'n beetje wat ik de laatste twintig jaar gedaan heb, dus da's niet zo heel eenvoudig te wijzigen.

De Finse werkwoorden blijven nog even het onderwerp. Er zijn best veel vormen voor elk werkwoord. Nemen we bijvoorbeeld het werkwoord "werken", työskennellä. Het eindigt op '-lä', en is derhalve een z.g. type-III werkwoord. Dat wil zeggen dat de stam van het werkwoord työskennellä => työskennel + e, dus työskennele.

De oplettende lezer zal nu opmerken dat dat toch de *zwakke* (heikko) stam is - dient deze niet verbogen te worden naar de *sterke* (vahva) vorm voor de 1e en 2e persoon? Inderdaad - goed opgelet! De nn verbuigt naar nt. De 'sterke stam' luidt dan työskentele en de vervoeging van alle tegenwoordige-tijdsvormen gaat dan als volgt:

TYÖSKENNELLÄ (werken)
minä (ik)työskentelenme (wij)työskentelemme
sinä (jij)työskentelette (jullie/u)työskentelette
hän (hij/zij)työskentelee työskennelee he (zij)työskentevät työskennevät
UPDATE: zoals iedereen al zag, geldt bij type-III werkwoorden ook voor de 3e persoon de sterke vorm van de stam. Aangepast.

Als laatste verrassing moet natuurlijk de uitgang -vat voor de derde persoon meervoud verbogen worden naar -vät, vanwege de zg. klinkerharmonie. De letters a, o en u worden aan de voorzijde van de mond uitgesproken, terwijl ä, ö en y aan de achterzijde worden uitgesproken (i en e zijn 'neutraal', uitspraak van klinkers volgt het Duits), zie het Venn-diagram rechts. Finse monden kunnen zich maar moeilijk in de bochten wringen om in een enkel woord zowel de voor- als de achterzijde te gebruiken. De werkwoordsuitgangen (en veel ander uitgangen) zijn daarom 'geoptimaliseerd'. Hoewel het Fins ze zelf vermijdt, zijn er natuurlijk buitenlandse en combinatiewoorden die niet zo harmonieus zijn - Grönland.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger