2005-04-26
 
HELSINKI - Dindag was alweer zo'n energieke dag, veel gedaan, vergaderingen, reviews, Gordiaanse knopen doorgehakt, veel mails gestuurd etc... het normale saaie kantoorwerk. Nou ja, voor mij is het gelukkig niet zo saai. Na werktijd ook al weer even sportief als gisteren.

Erratum - in mijn Estse reisverslag sprak ik over de lokale munteenheid als de Estse mark. Wel, 'mark' bleek een wat creatieve vertaling van krooni :-). De munteenheid van Estland is de Estse kroon (tot volgend jaar de euro wordt ingevoerd).

Over Estse kronen gesproken... ik meldde eergisteren al dat Estland een vlak belastingtarief hanteert van 24% (20% in 2007, is het plan). Dus hoeveel of weinig je ook verdient, je betaalt 24% inkomstenbelasting. Het blijkt dat negen landen in het Oost-Europa dit model hanteren (o.a. Rusland, Roemenië en Litouwen), in diverse smaken; ik las er een interessant artikel over in de Economist. De landen zijn niet echt voorbeelden van rijkdom natuurlijk..., maar er flinke voordelen aan de flat-tax te zitten, zoals een sterke vereenvoudiging. Er zijn natuurlijk ook nadelen, en de verschillende landen proberen daar op verschillende manieren wat aan te doen. Belastingadviseurs zijn vast geen voorstander :-)

Nog meer politiek: er moet binnenkort gestemd worden over de Europese Grondwet. Ik heb al eens eerder aandacht besteed aan die grondwet, en toen (december 2003) leek het me al niet zo'n goed idee. Er is de referendumwijzer, die via enkele vragen bepaalt in hoeverre je achter die grondwet staat - ik kom op 51%. Maar die referendumwijzer is een beetje manipulatief - bij veel vragen word er van uitgegaan dat als ik iets vind, ik dan ook vind dat het in de grondwet zou moeten staan! Onzin natuurlijk. De grondwet zou in een paar A4'tjes moeten vertellen wat mijn grondrechten zijn, en zeker niet vastleggen hoe het buitenlands beleid er uit moet zien. Over het algemeen ben ik er een sterk voorstander van om dingen op nationaal niveau te doen tenzij er een sterke reden is om het op Europees niveau te doen.

Maar goed, helpt het als ik tegen het referendum stem? Verbertert dat de situatie? En kan ik überhaupt stemmen? Vragen, vragen...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger