2005-03-01
 
HELSINKI - Zo na dat woeste weekeinde weer uitrusten ten kantore.. Nou ja, de meeste woestheid in het weekeinde kwam via allerlei elektromagnetische straling het huis binnen...

Maandag en dinsdag waren relatief rustig op kantoor; ik weet dat ik altijd zeg dat ik het zo druk heb, daarom moet ik af en toe ook eens een rustige dag opvoeren, dat breekt de sleur een beetje ;-) Op zo'n rustige dag ik schrijf trouwens nog steeds gauw een 40-50 emails. Ik probeer daarom niet al te eloquent te zijn, en een beetje puntig. Dat past ook goed in mijn nieuwe rol waarbij ik mensen tracht te vertellen wat ze moeten doen. En of ze dat ook blijkt met naam afhankelijk van de toon die je opzet, en minder hoe de hiërarchische structuur in elkaar zit. Soms hoor ik mezelf iemand onderbreken - I don't care how you do it, just have it done by tomorrow.

Nou ja, rustig; er zijn natuurlijk altijd de kleine organisatorische brandjes, de hulpbehoevende collega's en de wat overijverige externen. Maar goed, het hoort er allemaal bij. Technische kennis zit wel goed; en ik probeer wat extra aandacht te besteden aan de procesmatige/bureaucratische zijde van het werk. Zoveel plannen, rapporten, planningen om mee te synchroniseren...

Tegenwoordig neem ik meestal een laptop mee naar vergaderingen; da's handig voor aantekeningen, maar vooral om wat *werk* te doen wanneer er verder weinig interessante dingen worden gezegd (dat blijkt namens soms het geval tijdens vergaderingen); je moet wel met een half oor blijven luisteren, alsof je een Donald Duck leest tijdens de aardrijkskundeles :-), om toch passend te kunnen reageren op plotselinge vragen van anderen. Nou ja, ik kan altijd iets generieks zeggen, "tja, dat hangt er vanaf" ofzo.

Maar er zijn dingen in het leven die nog belangrijker zijn dan werk. Een goede gezondheid. Liefde. En natuurlijk bier. Bier (olut) is hier natuurlijk ook overal beschikbaar. Finnen zijn traditiegetrouw nogal stevige drinkers; een collega vertelde dat hij tot de eerste generatie behoorde die niet drinkt totdat hij dronken is. Gewoon een wijntje bij het eten ofzo. Maar veel Finnen drinken gewoonlijk totdat ze heel erg dronken zijn. En een groot deel van de misdaad is alcolholgerelateerd. In dit brave land zijn er relatief veel moorden, die vriijwel altijd voorvloeien uit C2H5OH-misbruik.

De bemoeizuchtige regering hief daarom altijd absurd hoge accijnzen op alcohol. Totdat het nabijgelegen Estland tot de EU toetrad, en Finnen plotseling vrijelijk goedkope alcohol konden inslaan, zoals ik al eerder vermeldde. Sindsdien is de alcoholconsumptie behoorlijk gestegen, zoals de grafiek al toont (het lichtpaarse duidt officieus alcoholgebruik aan) - de regering was gedwongen de accijnzen flink te verlagen om de Estse concurrentie aan te kunnen. En daarom kan ik hier nu twaalfpakken bier voor €7,80 kopen - de sixpacks en twelvepacks worden hier liefkozend sledehonden genoemd. Maar de regering zint alweer op maatregelen om alcohol een stuk duurder te maken, *zucht*. Voorlopig geniet ik nog maar even van mijn Koff (de website open met een waarschuwing dat het 18+ informatie is...).

Wijn en sterke dranken zijn overigen shelemaal niet te koop in de supermarkt - daarvoor moet je bij de drankmonopolist met de fantasierijke naam Alko zijn.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger