2005-02-03
 
HELSINKI - Zo.

De huisbaas (een dame) blijkt bijzonder vriendelijk, en stelt alles in het werk het mij naar de zin te maken, zo lijkt het. Ik heb haar alleen gezien toen ik dit appartement voor het eerst bekeek, maar ze is erg behulpzaam. Van nature zijn huisbazen altijd een beetje zonderlinge types. Maar vooralsnog lijk ik hier de regelbevestigende uitzondering getroffen te hebben. We zullen zien.

Het werk is nog steeds druk maar ook nog steeds interessant. Maandag zat ik zeven uur lang, tot diep in de avond met een stel Indiërs in een klein, slecht-geventileerd kamertje om een specificatie te kunnen voltooien. Nou, als dat niet aanlokkelijk klinkt :-) Er lopen ook allerlei mensen in het wild rond die me proberen te ronselen voor allerlei andere projecten. Zonder uitzondering zijn het heel erg interessante projecten - maar je moet altijd oppassen niet te*veel* hooi op de vork te nemen. De Finse werktijden - 7,5 uur per dag - zijn natuurlijk een lachertje, maar om nu gelijk de Indiase werktijden over te nemen... Na alle werk moet er natuurlijk nog een beetje tijd overblijven om wat hobbyprojectjes te doen.

Erg handig zou het natuurlijk zijn om hier thuis ook een internetaansluiting te hebben, zodat ik thuis wat doelloos rond het web kan klikken, wat muziek kan uitwisselen met mijn miljoen allerbeste vrienden, of wat elektronische kan babbelen. Het blijkt dat het vrij eenvoudig is om parallelle gesprekken te hebben - dat wil zeggen dat ik in twee gesprekken precies hetzelfde zeg, zonder verder acht te slaan op de opmerkingen van de tegenpartij. En niemand die het opvalt!

Anderzijds, afgesneden van het elektronisch infuus is er natuurlijk eindelijk eens tijd om wat andere dingen te gaan doen, zoals het lezen van boeken. Ik heb de elektronische versie van Multatuli's Max Havelaar opgepakt, zo'n 120 jaar oud en best aardig om te lezen. Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik mijn Nederlandse boekenlijst een beetje verontachtzaamd, maar misschien kan ik nu het gemiste cultuurgoed tot mij nemen. Bij Project Gutenberg zijn veel oude boeken beschikbaar om neer te laden - immers, op oude boeken zijn de auteursrechten verlopen (al weet niet iedereen dat). In de boekhandel hier zul je niet veel Nederlandse boeken aantreffen (misschien een woordenboek als men goed zoekt). En Nederlandse kranten heb ik in het geheel nog niet gezien. Goed dus dat ik mijn vaderlandse literatuurbehoefte via internet kan bevredigen. Nou ja, ik kan ze vast ook wel bestellen. Maar dat kost geld, en zadelt mij bovendien op met allerlei boeken.

Vandaag hoorde ik dat vrijdagochtend mijn internetaansluiting, wel, aangesloten wordt. Dat wil zeggen, de hyperbeveiligde aansluiting met Nokia (en niet daarbuiten). Maar op basis van die aansluiting kan ik ook een 'normale' aansluiting krijgen, hetgeen volgens de informatie binnen enkele uren geregeld zou moeten zijn. Ik ben benieuwd. Dan kan ik eindelijk mijn mail eens normaal lezen. Nu gaat dat via webmail (ik gebruik Yahoo om mijn POP3-account uit te lezen). Maar ik krijg zulke groteske hoeveelheden spam (na het vorige weekend waren er bijna 300 berichten binnengekomen, waarvan slechts een handjevol bonafide), dat ik echt verlang naar een systeem met een goede spamfilter. Zoals mijn eigen systeem. Trouwens, wie mij onlangs heeft gemaild en nog op antwoord wacht - probeer het nog eens want het zou me niet verbazen dat bij het wissen van kaf ook enig koren verloren is gegaan... Ik ontdekte ook dat de MSN-Messenger-plugin van Gaim in de laatste versie ook http ondersteunt, zodat het ook vanachter een firewall/proxy functioneert. Vandaag kon ik dus zowaar al wat chatten met wat verre vrienden, die me al bijna vergeten waren :-). Natuurlijk is het niet echt wenselijk, chatten onder werktijd, maar IM is deel van mijn werk!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger