2005-02-21
 
Excuses voor het lange wachten; de hosting provider had wat probleempjes... zo'n 48 uur lang.

HELSINKI - Zo, vandaag was het tamelijk druk, maar niet echt hectisch. Ik moest wel wat beslissingen nemen en wat mensen overtuigen; ik had daarom een bruin overhemd aangetrokken, dat straalt gezag uit. Maar de meeste communicatie verloopt natuurlijk elektronisch.

Ik probeer hier ook een beetje te integreren in de samenleving; in eerste instantie door te proberen wat van de taal te leren en een beetje bij te houden wat er hier speelt. Het zou daarom handig zijn als er een Engelstalig overzicht was van de belangrijkste nieuwsfeiten. In Maleisië las ik bijv. The Star (terzijde: 'ster' is bintang in het Maleis/Indonesisch), en in Thailand The Bangkok Post - beide uitstekende Engelstalige nieuwsbronnen. Hier in Finland is er alleen de interneteditie van de Helsingin Sanomat[1]: wat een aanfluiting. En hij wordt maar mondjesmaat ververst.

En dat dit soort artikelen: van de Finnen die een bekeuringen kregen voor te hard rijden vond 60% die nuttig . Tja. En Finland doet erg mee in de wereld, en mag George W. Bush maar liefst een hele minuut toespreken.

Het televisieaanbod is hier ook nogal karig. Dezelfde suffe programma's als in Nederlands ('Idols' enzo), en vervelende talkshows. BBC World kijk ik soms, als ik de moeite kan opbrengen helemaal naar die oude tv te lopen om de knop in te drukken. Via mijn TV-kaart kan ik wat meer zien, zoals deze rare zender - al dagen lang een of ander meetapparaat (rechts), dat afkomstig lijkt uit een film met Boris Karloff.

Maar, zondagavond; meezingrockers Sonata Arctica zijn op de Finse televisie; in karakteristieke sneltreinvaart worden de liedje afgewerkt, en tussendoor zijn er korte interviews. In het Fins, zodat ik er niet heel veel van begrijp. Maar toch aardig om ze op televisie te zien, deze metgezellen tijdens lange uren van het schrijven van code.

Ik heb mijn meer technisch-georiënteerde schrijfselen verplaatst naar mijn Advogato-blog, zodat ik hier niemand meer hoef te vervelen met mijn oeverloze gezwets over dingen die slechts weinigen interesseren. En deze lieden kunnen zich nu dus bij Advogato vervoegen.

Ik ga proberen wat meer Fins te leren; elke dag een paar woorden. Ik heb een boekje Fins - Hoe en Wat dat wat basisbegrippen leert, en (vooral) nuttige zinnetjes. Maar om de taal echt te leren heb ik wat meer nodig. Nu is alles wel op het internet te vinden, maar van die paar woorden in de supermarkt wordt mijn Fins ook niet vloeiend natuurlijk. Misschien ga ik wel lessen volgen. Maar ik kan natuurlijk beginnen om wat dingen te vertalen.

[1]: Zie mijn eerdere Finse grammaticales :-) Helsingin is de bezittelijke vorm van Helsinki (vgl. Amsterdamse), dus Helsinki + n. En vaak (altijd???) blijkt de k dan de verbuigen in een g => Helsingin. En sanoma betekent 'bericht', en Sanomat dus 'berichten' of 'nieuws' (-t is de meervoudsuitgang). De krant heet dus, heel verrassend, 'Helsinki's Nieuws'!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger