2005-01-09
 
HELSINKI - Zondagavond. Ik ben nu een week in Helsinki. Nog steeds geen strenge vorst (-20 een jaar geleden), maar iedereen verzekert mij dat dat nog wel komt...

Vandaag wilde ik eigenlijk wat inkopen doen in de ale (uitverkoop), maar de winkels blijken op zondag gesloten. Het laatste overblijfsel van de Finse gewoonte om winkelsluitingswet erg serieus te nemen, net als in Nederland tot een jaar of zeven geleden. Geen inkopen dus - en dus ben ik maar op museum gegaan naar het Fins Nationaal Museum, dat de geschiedenis van Finland toont, van de prehistorie (die erg lang duurde in Finland) tot nu. Ik ben heel wat wijzer geworden over Finland, maar ben nog niet helemaal up-to-date met de laatste twee eeuwen, die slechts karig belicht werden. Ik wilde graag wat meer weten over de burgeroorlog van begin 20e eeuw, 'Finlandisering', de Kavala etc. Nou ja, gelukkig is er >Wikipedia.

Verder heb ik No Logo gelezen, Naomi Kleins manifest tegen de macht van grote bedrijven, de alomtegenwoordigheid van reclame, de sweatshops etc. Interessant om te lezen, niet echt veel nieuws, maar ik kende de vele vaak stuitende voorbeelden niet. Waar ik haar niet helemaal kan volgen is waar ze een groeiende trend ziet van hoe allerlei mensen zich te weer stellen tegen die bedrijven, 'verzet' plegen etc. Enkele jaren later (het boek is van 2000) zie ik daar geen aanwijzingen voor.

Na alle verhalen over sweatshops, wilde ik de zaak eens van dichtbij bekijken. In Finland noemt men ze "sauna's", en nu dat eindelijk gerepareerd was, heb ik me eens in de 95C begeven. Nu, twee rondes later (sauna + afkoelen in zwembad) voel ik behoorlijk loom, maar ook wel erg schoon. De sauna is op de negende verdieping, en het is best aardig om in die hitte over de stad te kunnen uitkijken.

Oh, over Alexander, ik vond dat er wat teveel in gepraat werd; ik mistte ook wat van de klassieke verhalen, de Gordiaanse knoop, het verdriet over de dood van Buchephalos etc. En... de acteurs spraken in het Engels, ok, dat begrijp ik. Maar om de mozaieken in Alexandrie ook in het Engelse te tonen, in een soort hoekige letters die ze bij Asterix-stripboeken wordt gebruikt om Grieks te verbeelden?!

Ok, ik moet weg, iemand anders is aan de beurt voor deze machine...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger