2005-01-17
 
HELSINKI - Zo, terwijl ik dit schrijf ben ik aan het genieten van het eerste weekend in mijn nieuwe huis. Tot nu toe bevalt alles prima. Het is zaterdagmiddag, bijna half vijf, en het is hier al bijna donker. Het begint de laatste dagen wat kouder te worden, en het vriest enkele graden. Maar nog niets extreems, en mijn oren zitten er nog aan!

Zaterdagmiddag heb ik een monitor gekocht bij PC World, zodat ik ook kan *zien* wat ik typ. Mijn plan was eigenlijk om zo'n elegante TFT platbeeld monitor te kopen. Maar ik heb toch maar een 'ouderwetse' CRT monitor gekocht (zo'n groot bakbeest). TFT-beeldschermen hebben als sterk punt dat ze weinig ruimte innemen, en dat is het wel. CRT-beeldschermen zijn echter veel goedkoper en hebben een betere beeldkwaliteit. In het bijzonder, de resolutie is veel beter. Ik heb nu dus een 19-inch monitor waarmee ik 1600x1200 kan draaien, voor veel minder geld dan een 17-inch TFT die hoogstens 1280x1024 ofzo aankan. En een TFT-scherm met een echt goede resolutie kost meer dan het BNP van de gemiddelde bananenrepubliek. Zolang ik niet al te snel weer hoef te verhuizen, is het CRT-bakbeest vast een goede keuze...

Zaterdagavond zag ik A Beautiful Mind met Russel Crowe, over de wiskundige John Nash, die allerlei waanbeelden ziet, maar uiteindelijk zijn mentale problemen weet te overwinnen dankzij zijn vrouw, en het tenslotte nog tot een Nobelprijs schopt (voor economie). En het is allemaal nog echt gebeurd ook. Best een goede film. Hoe genialiteit en waanzin aan elkaar kunnen grenzen. Dat wil zeggen, genialiteit blijkt soms tot waanzin te leiden, andersom is een stuk zeldzamer. Misschien moet ik dat eens proberen. De film heet hier overigens Kaunis Mieli; de titels worden vertaald, maar de film is ondertiteld.

Nou ja, ik heb weer een werkende computerinstallatie, ik kan m'n muziek weer beluisteren, en eens wat gaan kijken naar mijn eigen hobbyprojectjes enzo. Zo heb ik vandaag mijn woordenboekprogrammaatje gnuvd eens onderhanden genomen. Ik heb alle library-rommel etc. weggewerkt, en wat overblijft is het uiterst simpele programmaatje dat het natuurlijk ook is. Ik vermoed dat ik ook het het AMD64-probleem heb gefixt (een size_t en int conflictje, AMD64 is kennelijk strenger). Zodra ik het heb kunnen testen (als ik een internetverbinding heb), zal ik gnuvd 1.0 uitbrengen. Eindelijk 1.0, na bijna 4 jaar! En mijn 'mediacenter' werkt ook, via freevo, inclusief de afstandsbediening, zodat ik liggend in bed uit mijn bijna acht dagen muziek net dat ene nummer kan kiezen. Wat nog even lastig bleek was de DVD-speler; die werd niet gedetecteerd, zelfs niet tijdens de hardware bootup. Het bleek dat de IDE-kabel was losgeraakt tijdens het transport. Eerst probeerde ik natuurlijk of ik misschien ergens een BIOS-instelling verkeerd had gezet, en daarmee zorgde ik voor een kernel panic aan het begin... *slik*. Het duurde even voordat ik er achter kwam dat ik de seriële poorten op 'auto' IRQ-toewijzing moest zetten, en nu werkt alles weer als een zonnetje.

Het enige wat nu dus nog ontbreekt aan mijn vrijwel totale gelukzaligheid, is een internetverbinding. Maar daar wordt aan gewerkt, en hopelijk is dat ook geregeld binnen een week of drie. Internetaansluitingen zijn een stuk duurder (ca. 2x) in Finland dan in Nederland, maar gelukkig kan ik via mijn werkgever wat regelen. Het is interessant om te zien hoe veel van het nut van een computer wordt bepaald door een verbinding met de buitenwereld; en dat terwijl ik toch jaren niet of zelden verbonden was met BBS'en of het internet. Maar tegenwoordig is een computer zonder toegang tot 'de rest van de wereld' haast een beetje saai. Zeker voor mij, mijn sociale contacten verlopen voor een belangrijk deel elektronisch. Maar er is meer in het leven :-)

Het werk bevalt ook prima, tot nu toe. Ik heb nog geen echte harde noten hoeven te kraken, dus wellicht wordt het later vervelend... Ik heb met *heel* veel mensen gepraat, en herken al snel de verschillende archetypen, en pas mijn handelswijze daar op aan. Mijn manager-achtige taken worden gelukkig afgewisseld met veel technisch werk; het is aardig om te zien hoe de 'manager'-titel bij de echte technici de nodige reserves oproept, die pas na het etaleren van wat technisch inzicht wegsmelten. Are you a hacker or a manager. Hehe.

Oh, hier zijn ook wat foto's van in en om mijn nieuwe huis. Het zeezicht is gefotografeerd vanaf de brug die Lauttasaari met het vasteland verbindt. Verder ben ik zichtbaar in mijn woonkamer (met piano), en in mijn hippe open keuken. Mijn flat telt verder nog twee slaapkamers en een badkamer (met bad!). Niet echt duidelijk zichtbaar in de keuken, maar toch echt een innovatie is dat het afdruiprek voor de afwas in de keukenkastjes boven de gootsteen geïntegreerd is. Een aangezien je hier afspoelt en niet -droogt, scheelt dat tijd bij de afwas. Ik had dat nog nooit eerder gezien, maar ik moet toegeven dat ik de vakliteratuur op dit gebied niet echt scherp heb bijgehouden.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger