2005-01-28
 
HELSINKI - Ik drink een Finse Kukko biertje (goudkleurig met een (Kukko!) haan, na eerder kennisgemaakt te hebben met het Estse Saku bier. Blikjes bier met een halve liter bier kosten hier tussen de €1,50 en €2,50 in de supermarkt (+ 15 cent statiegeld), en er zijn nog wel duurdere te krijgen. In een kroeg betaal je tussen de €4,- en €5,- voor een pint. De prijzen zijn overigens behoorlijk gedaald sinds het nabijgelegen Estland lid van de EU geworden is, en mensen daar vrijwel onbeperkt goedkope alcohol kunnen kopen.

Melk is aanzienlijk goedkoper, maar een aanzienlijk deel van de Finse bevolking (zo'n 20%) kan niet tegen lactose, een van de bestanddelen van melk. En overal zie je daarom lactose-arme melk. In Nederland heb ik nog nooit lactose-arme melk gezien, het is opvallend hoe zo'n lactose-allergie kennelijk in (een deel van) de Finse genen zit. De Finnen hebben ook deels Mongools bloed in de aderen - de precieze afstamming is niet helemaal duidelijk, maar het is vast van lang vòòr Dzjengis Kahn.

Woensdag was een vermoeiende dag, zoals ik al eerder aangaf, na wat nachtelijke escapades in de vrieskou. Desondanks was het best een goede dag, waarin ik behoorlijk wat werk heb kunnen verzetten. Wat hoog-niveau regelwerk, maar ook wat echt technisch werk. Er is hier een grote groep tamelijk deskundige mensen, en ik weet nu zo ongeveer wat ik van iedereen kan verwachten. Ik sprak geruime tijd met een Rus en met een Spanjaard. En donderdagochtend moet ik reeds om zeven uur 's ochtends ten kantore aantreden voor een tochtje naar Jyväskylä... *gaaaap*. Ik ga (het is woensdagavond als ik dit schrijf) zo maar eens slapen,

Oh, en het is inmiddels vrijdagmiddag, ik ben net terug van mijn tweedaags tournee naar Jyväskylä (donderdag) en Tampere (vrijdag). Tamelijk intens allemaal. Donderdag vertrok ik om zeven uur 's ochtends met m'n manager in zijn auto. Die auto was verwarmd, en da's maar goed ook gezien de temperaturen, maar bij mijn voeten daalde de temperatuur tot welhaast Siberische niveaus. Toen we eindelijk (de toeristische route...) in Jyväskylä aankwamen waren mijn voeten dan ook een tikje gevoelloos. Maar goed, aldaar kon ik weer opwarmen, paar presentaties, vergaderingen enzovoort. Ik had daar al enige bekendheid verworven; men had gegoogled op mijn naam en mijn blog ontdekt. Gelukkig ben ik meestal voorzichtig. En spreken ze geen Nederlands.

Na die harde arbeid hadden we de gelegenheid om wat te gaan langlaufen en wat te recreëren in een soort chalet. Langlaufen ging me best aardig af, al zeg ik het zelf, en ik kreeg wat complimentjes van de instructrice. Maar ik zal nog wel even moeten oefenen voordat ik een van de 60 km tochten kan maken... Na meer dan een uur op de lange latten was ik wel behoorlijk afgepeigerd, en was het tijd voor de volgende stap: de sauna. En wat is er nu leuker om met collega's en leveranciers naakt en hevig zwetend in een klein hokje te zitten? Inderdaad, niet veel. Nadat er werkelijk geen druppel zweet meer uit mijn poriën te persen was, was het tijd voor wat afkoeling. En in dit geval kon dat door buiten in de sneeuw te gaan rollen! Het was best koud (vannochtend maten we -20°C), maar de sneeuw was heerlijk verkoelend. Veel Finnen vinden het ook leuk om na de sauna in een wak te springen; maar daarvoor ontbreekt mij de moed nog even (evenals een wak :-). Was mich nicht umbringt, macht mich stärker sprak Nietzsche ooit.

Vervolgens was er eten en bier, en discussies over allerlei werkgerelateerde en -ongerelateerde onderwerpen. En een aantal interessante productconcepten kwamen aan bod, en tegen middernacht sliep iedereen (we waren met 7(?) personen) tevreden in.

Vanochtend weer op tijd vertrokken, richting Tampere. Daar aangekomen (met wederom erg koude voeten), was het weer tijd voor wat kennismakingen, vergaderingen etc. Om zes uur was ik weer terug in Helsinki. Nu snel nog even wat email verwerken, en ik ga naar huis. Mijn huisgenote is reeds vertrokken, zodat het hele huis nu voor mij is! Prettig weekend. En geen foto's want de batterijen waren uitgeput.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger