2004-11-15
 
DEN HAAG. 10 graden.

Ik overweeg mijn blog de splitsen in een technisch en een non-technisch deel, met het technische deel in het Engels; dan worden niet-technici niet steeds lastig gevallen met de computer-alfabetsoep, en technisch ingestelden niet meer met mijn persoonlijk ontboezemingen. Daarvan zijn er de laatste tijd ook niet zoveel geweest natuurlijk; m'n leven is ook maar saai natuurlijk.

Voorlopig schrijf ik alles nog maar even in deze ene 'blog'. Excuses voor de irrelevante inhoud (wat dat ook zijn moge).

skype

Eerder had ik het al over Skype. Er is nu een nieuwe versie (0.92.0.12) uitgebracht voor Linux (closed-source, alleen voor x86). De GUI is licht verbeterd, en er schijnen wat bugs verholpen te zijn. De GUI is natuurlijk nog steeds een Qt-app; ik heb in ieder geval de versie met dynamisch gelinkte Qt werkend gekregen.

Voor Windows is een API uitgebracht om vanuit andere programma's met Skype te communiceren (nou ja, 'API', het is een tekstgebaseerd communicatieprotocolletje). En voor de Linux-versie zijn ze die op dit moment aan het testen. De Linux-API werkt met behulp van DBUS, de nieuwe hippe manier om applicatie met elkaar te laten praten. DBUS wordt nog niet zo heel er veel gebruikt, en is tamelijk experimenteel. Maar op dit moment is het de enige manier om verschillende desktopomgevingen (GNOME, KDE en nog wat kleinere) te ondersteunen.

Een andere manier zou natuurlijk zijn om gewoon een libskype.so te maken met een normale C of C++ API; maar om onduidelijke (nou ja...) redenen willen ze dat de Skype GUI draait, en dat je daarmee communiceert. De API lijkt ook niet rijk genoeg te zijn om je eigen GUI te maken voor Skype; jammer.

misc

Een KDE-ontwikkelaar schrijft:
This behavior finally got annoying enough that I put some gloves on, dug down deep, closed my eyes, and massaged some GNOME code.

The good news is, I lived. I have survived to tell the tale.

The bad news is, it was scary. And I feel sort of dirty.

En nog meer nieuws:

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger