2004-11-05
 
DEN HAAG - Niet al te warm, maar geen regen.

Ik ben tamelijk druk met een aantal interessante dingen, waarover ik nog niet teveel ga zeggen. Een goede vuistregel (voor mij) bij het schrijven van mijn blog is dat ik meestal niet schrijf over dingen die ik mogelijk morgen, volgende week of volgende maand ga doen. De ervaring leert dat er vaak nog iets tussen komt. En daarom schrijf ik liever over wat er werkelijk gebeurt.

xfce

De machine waarop ik voornamelijk werk is er eentje van begin 2000; tamelijk oud dus, voor computerbegrippen. Nu doet 'ie het nog prima, maar als ik heel veel programma's tegelijk wil gebruiken, dan begin 'ie me toch wat al te veel te swappen. Daarom gebruik ik vaak ook Gnome-Light, oftewel XFCE. Het is allemaal wat spartaanser, maar in ieder geval past het beter in RAM. Ik kan natuurlijk ook of FluxBox of WindowMaker gaan gebruiken (zoals vroeger...). Of wat experimenteler, Ion of RatPoison...

Leuk dat zoveel mensen lol hebben in het schrijven van hun eigen Window Manager; en wie weet worden er ook nuttige dingen bedacht. Maar 't kost mij wat teveel aanpassing. Ik wil wel graag mijn eigen cultuur behouden :-) (GTK+ in dit geval).

Maar goed, het zou fijner zijn als ik gewoon een wat snellere machine had. Ik ben me dan ook aan het oriënteren op een nieuwe computer. Een laptop lijkt me het handigst, gezien mijn reislust. Aangezien het waarschijnlijk meteen ook mijn normale werkapparaat wordt, lijkt het me handig minstens 512Mb aan RAM te hebben, met in ieder geval de *mogelijkheid* dat uit te breiden. Verder een een goede resolutie en veel schijfruimte om mijn muziek ook mee te kunnen slepen.

En natuurlijk om m'n eigen Wikipedia-kopie bij de hand te hebben (op dit moment 842Mb voor de gebzipte database dump -- het Jonge Woudlopers Handboek of het Transgalactisch Lifters Handboek!)

tomboy

Ik heb wat gespeeld met tomboy (ik vond een debian package), het trendy programma om ongeorganiseerde gedachtenstromen, losse ideeeën etc. te organiseren. Dat werkt door notities te maken die eenvoudig aan elkaar verbonden worden - een soort desktopwiki. En het werkt verrassend goed.

tomboy is geschreven met behulp van Mono/GTK# - ook erg trendy en een beetje omstreden. Maar er zijn al wat aardig programma's geschreven met Mono, zoals de muziekspeler Muine en de RSS-lezer Blam!. Mijn actieve hobbyprojectjes zijn in C (gnuvd), Python (ttb) en Perl (sendxmpp) geschreven, maar voor mijn volgende ding ga ik Mono gebruiken. De meeste software die ik in mijn vrije tijd schrijf, schrijf ik om er iets van te leren. Daarom gebruik ik vaak verschillende programmeertalen etc.; natuurlijk niet de snelste manier om het probleem op te lossen, maar wel de leerzaamste. En een dag niets geleerd is een dag niet geleefd, tenslotte.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger