2004-11-03
 
DEN HAAG - 8C, mist, het wordt een beetje frisjes.

nieuws

Een veelbewogen etmaal; Theo van Gogh doodgeschoten bij een moordaanslag per fiets, wat niet gemakkelijk is in een djellaba. Partiële integratie: een fiets en een uitkering. Maar hij zal zijn straf niet ontlopen, en de dader zal geen bezwaar hebben tegen de Shaira.

En de door Van Gogh geliefde Bush wordt herkozen, zo inmiddels duidelijk geworden. Nu had ik zelf enige voorkeur voor Kerry, maar het feit de zelf-uitgeroepen 'deskundigen' in de NOS-studio hun zin niet krijgen maakt een hoop goed. Na twintig minuten en tien stemmen geteld in een of andere dwergstaat wisten ze al, zelfvoldaan, een "trend" waar te nemen.

Mijn huisgenoten hebben een huis gekocht, dat zijn rond 1 januari zullen betrekken. Er tekent zich echter een conflict af - hij wil de kater ("Nacho") niet mee naar het nieuwe huis. Natuurlijk ben ik bezorgd om het lot van Nacho, we hebben tenslotte al veel meegemaakt. Maar nee - ik ben toch niet van plan om kattenbezitter te worden, mocht dat ter sprake komen. En het pleit is ook nog niet beslecht tussen mijn huisgenoten. Ik ben benieuwd.

software

Ik ontving wat reacties op mijn software. Zo blijkt ttb geen proxy's te ondersteunen; dat wist ik natuurlijk, maar ik ga de ondersteuning toevoegen. Ik ben een groot voorstander van software die het gewoon doet. Ik ben best bereid tijd te besteden aan het fine-tunen van ~/.emacs of ~/.zshrc, maar programmaatjes als ttb moeten zo min mogelijk knoppen, instellingen etc. hebben. Ik ga de 'bookmark'-knoppen dan ook verwijderen; teletekstpagina's hebben immers zelf al 'bookmarks' onder in beeld.

Om piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry te citeren:

La perfection est atteinte non quand il ne reste rien à ajouter, mais quand il ne reste rien à enlever.
"Perfectie wordt bereikt niet wanneer er niets valt toe te voegen, maar wanneer er niets meer valt te verwijderen"
Dat citaat is me uit het hart gegrepen; niet dat ik me er altijd aan hou :-) maar het is zo belangrijk om dingen eenvoudig te houden. Dat geldt zowel voor het ontwerpen van dingen (van software in mijn geval), maar ook voor de de manier waarop gebruikers met software moeten werken.

Succesvolle free software is vaak goed ontworpen en geschreven - de ontwikkelaars/ontwerpers weten dat velen hun werk (de broncode) kunnen zien, en besteden daar dan ook extra zorg aan. Als het wat meer tijd kost om de code 'netjes' te krijgen, dan wordt die tijd vaak ook genomen. "Het werkt toch" is niet goed genoeg.

De gebruikersinterface blijkt erg lastig; programma's als aMule en Glade zijn nodeloos ingewikkeld om mee te werken. En veel andere programma's hebben ernstige fouten in de user interface, of gewoon teveel opties, zoals XChat.

Gelukkig wordt er tegenwoordig meer aandacht aan besteed - de GNOME Human Interface Guidelines biedt veel wijsheid op dit gebied; en niet alleen voor GNOME-ontwikkelaars. Het streven naar zo eenvoudig mogelijk neem een belangrijke plaats in. Ik denk dat FireFox de juiste keuzes heeft gemaakt; een basisprogramma dat gewoon goed werkt, en allerlei extra mogelijkheden als plug-ins, zodat alleen mensen die dat willen daar ook mee geconfronteerd worden.

misc

Een apparaatje om (bijna) elke tv uit te zetten. Een video-opname van making of het hondje.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger