2004-10-13
 
DEN HAAG - Het wordt wat kouder - maar om 01:35 is het nog altijd 8 graden.

wanderlust

Zondag pikte ik Louise op van Schiphol na haar Spaanse avonturen. Natuurlijk had het vliegtuig vertraging, en liep ik wat doelloos rond op de luchthaven. Het zien van zoveel mensen, terugkerend of vertrekkend, gaven mij wel wat reiskriebels...

Zoveel luchthavens zag ik... vertrekken gaat vaak gepaard met verschillende gevoelens. Weer een plaats achterlaten, met zoveel herinneringen, verhalen, mensen om nooit meer te vergeten. En dan op weg naar de volgende bestemming, vol met nieuwe geuren en kleuren.

Aankomen is doorgaans wat minder spectaculair. Na het ophalen van de bagage en passeren van de douane moest ik meestal op zoek naar onderdak. Maar niet voordat ik een half uur wat doelloos heb rondgezworven. En dan bel ik impulsief het eerste beste nummer, en zit ik vervolgens maanden tussen de Koreanen, zoals in Sydney. Hoe dan ook, reizen is een geweldige inspiratiebron. De verre streken gaan nooit meer weg.

Met Louise ging het overigens goed, en ze had meer Spaans geleerd dan ik kon veinzen met een semestertje *lang* geleden :-)

ramadan

Zondag sprak ik (elektronisch) geruime tijd met Aini uit Maleisië, die ik ook al weer zo'n twee jaar ken, en voor het laatst zag in april. Ze was al aan haar ramadan begonnen. Eigenlijk begint deze jaarlijkse islamitische vastenmaand dit jaar op 15 oktober, maar sommigen beginnen eerder. Mensen doen dat voor spirituele reden cq. bonuspunten. Voor vrouwen geldt bovendien dat hun 'onreine dagen' niet meetellen voor de vier weken ramadan, en dat ze geacht worden die dagen 'goed te maken'.

Het doel van de ramadan is om tot grotere spirituele helderheid te komen, en de eigen materiële welvaart meer te waarderen, in verhouding tot die van anderen. Elke dag van zonsopgang tot zonsondergang wordt er gevast - niet eten en niet drinken. Na zonsondergang kan dat worden 'gecompenseerd' met uitgebreide maaltijden en ander vertier, maar serieuze moslims (zoals Aini) vinden dat niet nodig, net als de praktijk om je voor zonsopgang vol te eten en dan een zo groot mogelijk gat in de dag te slapen. Nood breekt menige islamitische wet, maar van valsspelen houdt Allah niet zo.

De ramadan volgt de bij islamieten belangrijke maankalender, met maanden van 28 dagen. Dientengevolge is de begindatum t.o.v. de normale kalender elke jaar ongeveer twee weken vroeger. Dat het vasten plaatsvindt tussen zonsopgang en zonsondergang is dan natuurlijk minder handig in plaatsen verder verwijderd van de evenaar. De Islam is ook nooit erg aangeslagen bij eskimo's :-)

boem

Maandagavond ging ik ter gelegenheid van Nadja's verjaardag naar Boom Chicago, de comedy-club in Amsterdam waar een groep Amerikanen (waarschijnlijk uit Chicago!) een show opvoert, semi-improviserend, semi-stand-up-comedy. Er wordt ook behoorlijk met het publiek geïnteracteerd. Zo werd een groepje toeschouwers geïnterviewd, en de hele show kwamen zij in verklede vorm terug op het podium.

Ik had al eens (of tweemaal?) eerder gezien, maar het blijft er amusant. Het is bewonderenswaardig hoe snel ze op opmerkingen uit het publiek reageerden, spontaan liedjes verzonnen etc. En bovendien was het erg grappig!

Na afloop van de show kwam er al toegift nog iemand die een (kennelijk grappig bedoelde) observatie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bush is natuurlijk altijd een populair doelwit voor grappenmakers, maar om hem nu met Hitler te vergelijken? Zeker als je Jon Rosenfeld heet. En als het nou nog grappig was...


1 Reacties:

Word de show in het engels gegeven of gewoon in het NLD?

By Anonymous Peter, at 22/4/07 19:50  

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger