2004-10-09
 
DEN HAAG - Een prachtige, zonnige zaterdag... 13 graden.

werk

Mijn project is min-of-meer voltooid, en ik ga verder met het volgende.

python

Eerder het had ik het al over de programmeertaal Pyton (tutorial). Ik had het een tijdje niet meer gebruikt, en gisteravond zat ik me wat te vervelen, en schreef ik tb of Teletekst Browser, een programmaatje dat ongeveer hetzelfde doet als de programma's die teletekst.nos.nl levert voor Windows en MacOS-X.

In 1999 schreef ik TeleGNOME, een programaatje dat ongeveer hetzelfde deed, in C; overigens nog voordat de NOS met een vergelijkbaar programaatje voor Windows kwam. Nadat ik mijn interesse een beetje verloren had, hebben anderen het overgenomen, maar sinds medio 2000 is het behoorlijk dood.

En nu dus in Python. Het lastigste was nog wel het ophalen van het plaatje van de teletekst-webserver. Python levert urllib, urllib2 en httplib, maar het blijkt verbazingwekkend lastig om mijn http-request goed te krijgen. De teletekst-server geeft namelijk een Forbidden-melding als de client onvoldoende lijkt op een 'echte' webbrowser; dat betekent dat je HTTP/1.1 moet gebruiken, en Accept-Encoding. Dat volgde uit wat geëxperimenteer met de headers die Firefox stuurt (Ethereal!) De Python-libraries blijken echter wat weerbarstig, en ik moest wat onelegante boilerplate-code schrijven om het allemaal werkend te krijgen.

Mijn versie werkt op Linux, maar zou het ook moeten doen op Windows (vereisten) en MacOS-X (met X-server). Het programma kan zeker nog wel wat liefde gebruiken, maar het lijkt redelijk te werken. Hier is de code (GPL).


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger