2004-10-07
 
DEN HAAG - Bewolkt, 12 graden.

bug jihad

Ik heb een tamelijk drukke week. Deze week staat in het teken van het verhelpen van zoveel mogelijk problemen. Bugs in de brede zin van het woord; echte fouten, maar ook gewenste extra functionaliteit. En zo ben ik code aan het schrijven in een stuk of vijf computers, in drie talen (c++, perl en sh). Maar het gaat goed, en ik heb vandaag het de magische 0 bugs kunnen bereiken (beter bekend als 'needs more testing' ;-)

gnuvd

En na een uur of negen code schrijven is er geen 's avonds geen betere ontspanning denkbaar dan... nog wat code schrijven! Daarom heb ik eindelijk versie 1 - beta 5 van gnuvd, mijn woordenboekprogramma, uitgebracht.

Het is een simpel programmaatje, dat ik in 2001 schreef om mijn kennis van C socket programming weer een beetje op te vijzelen. Sindsdien heb ik het een beetje onderhouden. De vorige versie is overigens al weer van zo'n veertien maanden geleden. Echte bugs zaten er (voor zover ik weet) niet in, maar af en toe krijg ik patches van gebruikers (de kracht van open-source!), en tezamen met wat andere cleanups heb ik maar weer eens een versienummertje opgehoogd. Ik heb geen idee hoeveel mensen het gebruiken, maar ik spreek soms gebruikers, en volgens Google zijn er meer dan tienduizend pagina's die naar gnuvd verwijzen(!).

djcb@mindcrime (0) % gnuvd aap
aap (de ~ (m.), apen)
1 vierhandig zoogdier uit de orde der primaten dat tot de onderorde Anthropoidae behoort
2 deugniet [Belg., niet alg.]

a.a.p. (het ~)
1 [Belg.] assisterend academisch personeel

`aap|je (het ~, ~s)
1 vroeger huurrijtuig in Amsterdam

`aap|mens (de ~ (m.))
1 [inf.] voorhistorische mens met aapachtige trekken
Eerst heette het programma gvd, ik vond dat wel een treffende naam... Maar het parasiteert op de website van Vandale, en die verzochten mij de naam te wijzigen omdat zij "gvd" zelf al gebruiken... Grote VanDale. Toen heb ik het maar hernoemd in gnuvd, als eerbetoon aan het GNU-project.

rammelende vensters

Ik gebruik voor mijn internetverbinding thuis de bestaande spullen van Wanadoo - in dit geval een ADSL aansluiting die via een USB-modem loopt. Het HM121dp-modem wordt niet ondersteund onder Linux. Er zijn drivers voor Windows en voor MacOS, maar niet voor Linux. En het is non-triviaal om zelf een driver te schrijven, zeker als de technische spec niet beschikbaar zijn. En dus gebruik ik maar een oude laptop met Win2K om me te verbinden met het internet.

En zo kwam ik in de wereld terecht van internet via Windows... een wereld vol met spyware, addware enzovoort. Ik gebruik geen Internet Explorer, de voornaamste vector bij het verkrijgen van ongewenste rommel. Behalve voor Microsofts Windows Update, dat alleen werkt met IE. Verder doe ik eigenlijk niets met die machine; behalve elke dag Spybot, het free-as-in-beer programma dat redelijk succesvol lijkt in het verwijderen van rommel. Maar toch blijft er altijd wat achter. Of worden er via de poreuze beveiliging nieuwe ziektekiemen binnengelaten?

Geen zin om dat uit te zoeken. En Win firewalls *urghh*. Waar is netfilter als je het nodig hebt?!

misc

Ik ben een space invader volgens de de test van 'personages' uit het gouden tijdperk van videospellen (1979-1984).

Ik luister naar wat muziek, Pain of Salvation (sucky site) en Royal Hunt zijn best aardig, maar Spock's Beard vind ik wat minder.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger