2004-10-14
 
DEN HAAG - 283K, bewolkt.

rennen

Gisteren liep ik 42:20 en vandaag... 41:43! Vooruitgang! En dat terwijl ik bijna een minuut moest wachten op het verkeer. Ik denk dat het voor mij mogelijk moet zijn om onder de 40 minuten te lopen. Wat erg zou helpen is wat hardlopers in de verte - liefst trage. Soms zie ik ze, en het helpt geweldig. Ze zijn vaak herkenbaar aan de joggingbroek.

Begin 2001 begon ik met hardlopen; na enkele jaren IT was ik wel wat kilo's aangekomen, maar na een aantal maanden hardlopen was ik aardig in vorm. En sindsdien heb ik het weten vast te houden en zelfs uit te bouwen -- waar ook ter wereld :-)

exact

Ik chatte wat met een Chinese die een interview ging doen met de baas van de Aziatische tak van Exact. Ze vroeg of ik nog wat bijzonders wist te melden over de Nederlandse maker van boekhoudsoftware. Nou... Ik herinnerde de me de eerste versies omschreven worden als het werk van de gefrustreerde penningmeester van een postduivenvereniging, die op zijn MSX wat in elkaar geklust had :-) Gelukkig hebben we nu GnuCash...

Vanaf 2005 moeten ondernemers elektronisch aangifte gaan doen. Beter dan bij de Windows-only belastingdiskette heeft men nu echter de specificaties beschikbaar gemaakt (en tests), voor software-ontwikkelaars; als je tenminste een (gratis) abonnement afsluit. Het overwegen waard natuurlijk, want als er een ding *nog leuker* dan het betalen van belasting is, is het wel het schrijven van software daarvoor. Nou ja, ik ben wel benieuwd naar de specs.

sleur&pleur

Ik implementeerde drag & drop in mijn teletekstviewer (zie enkele dagen terug). De plaatjes kunnen zo vanuit het programma naar mijn bureaublad (Nautilus) gesleept worden, maar ook naar bijv. een gaim-venster. De code is eenvoudig, al moest ik de Nautilus source even greppen om het juist MIME-type te vinden.

Allereerst registreer ik het widget met het plaatje als 'drag source', en de callback functie:

 self.image_view.drag_source_set (gtk.gdk.BUTTON1_MASK,[('text/uri-list',0,1)],
                                         gtk.gdk.ACTION_COPY)
 self.image_view.connect('drag_data_get',self.on_drag_data_get)
Ik geef aan dat de drag-actie start met muisknop-1, en dat ik een text/uri-list aanbied. Die callback is ook nogal simpel,
 def on_drag_data_get (self,widget,context,selection,target_type,event_time):
        selection.set(selection.target,8,'file://' + self.imgfile)
De callback wordt aangeroepen als het bureaublad (of een ander venster) aangeeft die 'ie de drag accepteert, in het bijzonder het target_type. Omdat alleen text/uri-list aanbied, check verder niet, maar retourneer een URI verwijzend naar het plaatje (mijn lokale kopie).

Het laatstse trucje was om niet een tijdelijk bestand aan te maken met het plaatje, maar een tijdelijke directory, en het plaatje daarin een wat vriendelijker naam te geven, zodat het bestand diezelfde vriendelijke naam krijgt op het bureaublad.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger