2004-10-24
 
DEN HAAG - 16 graden, regen.

Vrijdag werkte ik in Amsterdam aan wat PHP-code. Niet echt mijn favoriet, maar ook niet echt heel vervelend. Het lijkt genoeg op Perl om snel op dreef te komen, en om de soms subtiele verschillen te vergeten :-) Ik deed wat onderhoud op bestaande code, en die was helaas niet altijd even duidelijk. Maar dat is op zichzelf natuurlijk ook weer een uitdaging, en grep en vrienden bleken onontbeerlijk.

's Avonds wat bier gedronken - daar was ik wel aan toe - ergens in de Warmoesstraat met Louise c.s.. We vervolgden de avond met een groeiende groep, en aten bij een goedkoop maar redelijk Chinees restaurant. Van daaruit ging ieder zijns weegs, maar we hergroepeerden ons bij een Ierse pub, zoals altijd volgepropt met Ieren en trendvolgers. Uiteraard was er een band met twee Ieren, een gitaar en viool. En natuurlijk was er bier...

(...)

Ik werd een beetje katerig wakker, misselijk en hoofdpijn. En dat is een tijd geleden! Gelukkig herstelde ik me snel.En ik was allang blij dat het van het bier was, en niet van de Chinees :-)

part chimp

Zaterdag bezocht ik het Schotse Part Chimp in het plaatselijke culturele centrum SCSIcell, met Rebecca, zusje van de gitarist.

SCSIcell bevindt zich op 200 meter van m'n huis, maar ik had er werkelijk nog *nooit* van gehoord. Het is een of ander oud kantoor (ministerie?), dat nu in handen van kunstenaars en aanverwanten is gevallen; behalve als atelier wordt het dus ook gebruikt als concertzaal, op de vertrouwde alternatieve manier: goedkoop (toegang 5 euro, halve liters bier 1,50 euro) en hier en daar wat spartaans ("water hebben we niet meer, maar haal wat water uit de stortbak van de wc").

Maar goed, Part Chimp dus. De band speelde al een aantal concerten in Japan (als voorprogramma) voor, zeg, 1500 mensen. De concert'zaal' hier was even groot als mijn slaapkamer!!! En Part Chimp heeft als doel zo hard mogelijk te spelen. En dat lukte - mijn oren piepen nog steeds! Het publiek (30-40 mensen?) werd tegen de achterwand geduwd door de geluidswal. De muziek deed me soms wat aan Black Sabbath en Cathedral denken (in de langzamere passages), maar soms ook als een snoeiharde Nirvana, maar dan een stuk strakker gespeeld. Maar ach, al dat soort nuances gaat een beetje verloren in een sonisch Tunguska van zo'n drie kwartier.

Na het optreden had ik kans nog even met de band te spreken; vriendelijk en met zachte stem, de woorden zorgvuldig kiezend, spraken ze over hun Japanse tourervaringen.

Met nog immer piepende oren keerde ik huiswaarts (200m!), en zo werd ik ook wakker...

xmpp

Eerder noemde ik al XMPP als voorbeeld van een open standaard die het moeilijk heeft in een non-open wereld. XMPP (beter bekend als 'Jabber') is een standaard voor Instant Messaging (chatten) - te vergelijken met MSN Messenger, Yahoo Messenger, ICQ, AIM, ... In de echte wereld doet dit soort dingen er natuurlijk niet zo toe; het gaat er om wat je vriendjes en vriendinnetjes gebruiken. En in Nederland is dat meestal MSN-Messenger. Het is niet eenvoudig voor xmpp om daar mee te concurreren, hoe wenselijk dat ook is.

In de tussentijd is het protocol echter *wel* erg handig. Ik beheer wat machines, en het leek me handig als die mij xmpp-berichtjes sturen als er wat aan de hand is. Dat gebeurt nu via email, maar het werkt sneller als ze als instant message verzonden worden. Waar ik ook ben, de berichtjes kunnen mij daar bereiken. Zelfs achter firewalls, proxy's enzovoort: xmpp kan zich 'voordoen' als normale HTTP.

Daarom heb ik sendxmpp geschreven, een eenvoudig Perl-script waarmee je xmmp-berichten kunt versturen op dezelfde manier als mail met mail(1). Het maakt gebruikt van de Net::XMMP::-modules van Ryan Eatmon.

Voorbeeld: op een server wordt via cron elke 5 minuten een script uitgevoerd dat controleert of de processorbelasting (load average) niet te te hoog is. Als dat wel het geval is, doet het script het volgende:

	top -b -n 1 | sendxmpp -s "Processorbelasting $cpuload op `hostname`" myaccount@jabber.org  
En op mijn desktop, waar dan ook, verschijnt een venstertje met die melding, en de proceslijst. Ik kan dan beslissen of het noodzakelijk is om in te loggen om een probleem te fixen. Zie hieronder zo'n venster (licht gegimpt :-) Ik gebruikte in dit geval gnome-jabber, maar er zijn heel veel verschillende clients. Ik overweeg er zelf eentje te schrijven, speciaal voor systeembeheer-achtige dingen.

Hier is sendxmpp; het is een alpha-versie, maar het lijkt goed te functioneren. Het script vereist Net-XMPP, en twee jabberaccounts. Bovenin het script staan gebruiksinstructies. Het is, zoals gezegd, een eenvoudig scriptje - maar ik vermoed dat het veel interessante dingen mogelijk maakt.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger