2004-10-31
 
DEN HAAG - 11C, bewolkt.

demonstratie

Gisteren was het weer eens tijd voor een demonstratie in de stad; in Den Haag zijn natuurlijk vaak demonstraties, en ditmaal was het de beurt aan de Koerden. De Koerden, een statenloos volk dat leeft op het grondgebied van Iran, Irak en Turkije, streven op verschillende manieren naar een onafhankelijk staat - Koerdistan. In de vorige eeuw zijn die pogingen op vaak bloedige wijze de kop ingedrukt door de Turken, Iraniërs en Irakezen. Zo werden in maart 1988 honderden tot duizenden Koerden gedood bij gifgasaanvallen namens Saddam Hoessein.

Maar de meeste strijd hebben de Koerden geleverd met de Turken. En daarbij werden aan beide zijden weinig middelen geschuwd. In 1999 ontvoerden Turkse commando's Abdullah Öcalan uit Kenia; hij was de leider van de PKK, een van de strijdende Koerdische partijen. Hij werd in Turkijke berecht, en veroordeeld tot de doodstraf. Inmiddels is die straf omgezet in levenslang, onder andere omdat Turkije onder EU-druk de doodstraf heeft afgeschaft in 2002.

De demonstratie ging over de uitlevering van Nuriye Kesbir, een andere PKK-kopstuk. De Turken willen haar berechten voor haar betrokkenheid bij de moord op aangestelde dorpswachters in het Koerdische deel van Turkije, in 1993-1995. Kesbir ontkent, en denkt dat ze geen eerlijk proces zal krijgen. Minister Donner denkt daar anders over, na schriftelijke toezeggingen van de Turkse regering. We zullen zien wat die waard zijn.

De demonstratie verliep overigens rustig (in 1991 en 1999 liepen Koerdische demonstraties volledig uit de hand). Mannen liepen gescheiden van de vrouwen; en die vrouwen wisten dat typische geluid te produceren waarbij de tong snel horizontaal wordt bewogen. Ik kreeg een weinig overtuigend pamflet in handen gedrukt.

kat en muis

Vrijdagavond verveelde ik me een beetje, en speelde wat met m'n teletekstbrowswertje ttb; en nu heb "klikbare pagina's" geïmplementeerd; dat wil zeggen dat als er een paginanummer in beeld komt, je daar ook op kunt klikken om naar desbetreffende pagina te gaan... Het was een feature die ik al een tijdje op m'n lijstje had staan. Sommigen opperden mogelijke manieren om het te implementeren, zoals het gebruik van OCR (urghh), of op de een of andere manier de tekst-versie gebruiken. The bad and the ugly :-)

De juiste manier is om de bestaande image-<map> van de grafische versie te gebruiken. Die parse ik, en ik hou bij waar de muiscursor zich momenteel bevindt. Werkt als een trein.

De code is hier; en ik heb een eenvoudige ttb-homepage gemaakt.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger