2004-09-05
 
DEN HAAG - Zaterdagavond.

Ik ben nog steeds de spreekwoordelijke allerlaatste bug aan het fixen... Nou ja, alle stukken vallen in elkaar (in de goede zin van het woord). Hoe meer codepaden getest worden, hoe meer bugs ontdekt en gefixt worden. Vandaag weer een aardig voorbeeld van een zg. copy-paste-bug (voor Emacs-gebruikers: een mark-and-yank-bug ;-), waarbij je - eh, *ik*, een stukje code kopieerde en mutatis mutandis elders plaatste. Maar daarbij een ding te weinig veranderde. Oh well.

Vader is ook weer terug uit Vietnam, na het voltooien van zijn missie aldaar.

stem

Ik heb al heel wat verkiezingspolls gezien over de uitslag van de Amerikanse presidentsverkiezingen van november. Wat veel van die polls negeren is de verdeling over staten. Daarop is de uitslag gebaseerd, en niet op het percentage van de stemmen dat de kandidaten krijgen. Dat werd al duidelijk bij de vorige verkiezingen... Al Gore schijnt toen over heel Amerika meer stemmen te hebben behaald dan Bush. Dat punt wordt nog wel eens aangehaald, maar is irrelevant; zo werkt het keisstelsel in Amerika nu eenmaal niet.

Juist om te voorkomen dat grote staten de dienst uitmaken in de Verenigde Staten, hebben mensen in kleinere staten relatief veel invloed. Is dat oneerlijk? Misschien. In Europa gebruikt met een vergelijkbaar 'oneerlijk' systeem voor het kiezen van het Europarlement. Zo krijgt Luxemburg een zetel per 72.000 inwoners, terwijl daar in Duitsland 830.000 voor nodig zijn!

In de VS moet een goede verkiezingspoll dan ook rekening houden met de verdeling van stemmers over het land. Vooralsnog gaat Bush daar op kop. Maar het is nog geen november, en met dit kiesstelsel kan het snel veranderen... in beide richtingen.

Op dit moment staat bijvoorbeeld de totaalscore op 270 EV (electoral votes) voor Bush en 252 voor Kerry. In Pennsylvania (met 21 EV) is de verhouding 46% voor Kerry, 47% voor Bush (en 1% voor Nader). Met een procentpunt vooruitgang voor Kerry ten koste van Bush zou hij de staat en daarmee de verkiezingen winnen! De trend lijkt echter de andere kant op te gaan. (Merk ook op: de beslissende invloed van de Nader-stemmers, die vooral ten nadele van Kerry werkt).

misc

Gratis webmail nu ook bij Here Jezus! Wie gezond wil blijven drinkt elke dag een glas.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger