2004-09-16
 
DEN HAAG - Regen, donder, bliksem. De herfst is begonnen!

ui

Nog steeds ben ik hard aan het werk; vandaag in drie verschillende tiers gewerkt, vele problemen opgelost. De overgebleven dingen lijken met name user-interface problemen. Nu schrijf ik voornamelijk code *zonder* (end) user interface, maar soms moet ik vanuit mijn ivoren toren afdalen ;-) in de wereld van gewone gebruikers die niet zo geinteresseerd zijn in techniek - het moet gewoon werken. Voor het maken van user interfaces zijn allerlei vuistregels; ik probeer me in ieder geval te houden aan the principle of the least surprise - ofwel, streef naar 'ah!' en niet naar 'huh?!' voor de eindgebruiker.

Feit blijft dat hackers niet helemaal de juiste groep zijn om dat te bepalen; ik vind zelf emacs-lisp best een aardige user-inteface... Laat ik de Interface Hall of Shame nog maar eens doorlezen voor voorbeelden hoe het niet moet.

9/11

Als laatste ter wereld ofzo zag ik Fahrenheit 911 van Michael Moore (blog). Ik had de film gedownload via een P2P netwerk - en Michael Moore vindt dat prima.

Wat zal ik zeggen van de film? Het is in ieder geval geen documentaire. De film is een aanklacht van Michael Moore tegen de regering Bush, de verkiezingen van 9/11 en de strijd tegen het terrorisme.Allereerst worden de vermeende onregelmatigheden rond de verkiezingen in Florida aan de kaak gesteld. Vervolgens wordt Bush afgebeeld als slappe leider, ooit begonnen als slappe zakenman, en geholpen door de familie Bin Laden.

Dan komt 9/11, Bush leest voor uit een kinderboek en alles wordt anders... of niet? De strijd tegen het terrorisme lijkt begonnen, en er wordt gesuggereerd dat het hele beleid is afgestemd op de zakelijke belangen van Bush, Cheney c.s.. Er wordt getoond hoe Irak van het paradijs op aarde veranderde in een hel nadat de Amerikanen het binnenvielen, en hoe de soldaten gerecruteerd worden uit arme bevolkingsgroepen. Tja. De film bestaat uit archiefbeelden met daaronder de stem van Moore, die de kijker helpt bij trekken van conclusies, mochten de beelden dat nog niet duidelijk genoeg maken.

De "documentaire"-stijl van Moore wordt door critici wel vergeleken met die van Leni von Riefenstahl (1902-2003). Deze laatste werd beroemd met haar propagandafilm Triumps des Willens (1934), over een Nazi-partijcongres in Neurenberg. De film is tegenwoordig in Duitsland verboden (in Nederland wellicht ook), maar ik zag 'm bij de BBC. Hij zit vol met mooie beelden van marcherende laarzen en massa's die de Führer toejuichen, wat toespraken. enzovoort. Inderdaad - propaganda. Het verschil met Moore is echter dat Von Riefenstahl de beelden (of Hitler!) laat spreken. Maar er is geen commentaarstem, en niemand die de conclusie voor ons trekt. En de sfeerbeelden van Von Riefenstahl zijn natuurlijk (cinematografisch gezien) ook veel mooier dan de verzameling archiefbeelden van Moore.

Nee, de stijl van Michael Moore lijkt meer op die van Erich von Däniken of Graham Hancock - dat wil zeggen: wat suggestieve beelden bij elkaar voegen, en vervolgens met een grote stelligheid daaruit conclusies trekken. Nou ja, die conclusies zijn eigenlijk bij voorbaat al duidelijk. En die worden bij de kijkers neergelegd, die ze graag accepteert: hij dacht immers altijd al dat Atlantis bestond, of dat George W. Bush een idioot is...

Da's jammer. Fahrenheit 9/11 suggereert een aantal ernstige gevallen van belangenverstrengeling in het Amerikaanse leiderschap, en daar zou best een interessante documentaire over gemaakt kunnen worden. Maar Moore kiest voor simpele shock and awe. Misschien helpt het de Democraten bij de verkiezingen, maar misschien ook niet (K:238 - B:291).

Na het bekijken van Fahrenheit 9/11 is het wellicht goed om ook even de punten van critici door te lezen, die een nogal ander licht werpen op een aantal van de 'feiten' van Moore.

misc

Bedtijd. Maar eerst nog even wat e-mail beantwoorden. Al mijn persoonlijk mail komt binnen in mijn todo-maildir, en daar blijft het totdat ik het bericht afgehandeld heb - beantwoord en verplaatst naar archive, verwijderd etc. Er staan nu 20 berichten in. Hmmm....

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger