2004-09-20
 
DEN HAAG - Maandagochtend... Weekend weer achter de rug. Vrijdag en zondag verjaardagen, daar tussenin heb ik gelukkig wat tijd om doelloos door het web te klikken, en mijn kennis van allerlei onbelangrijke zaken wat uit te breiden ;-)

Als ik reis valt er meestal veel te vertellen over de omgeving, maar hier in Nederland grijp ik maar terug op boeken, films, muziek en willekeurige Wikipedia links... Oh ja, en foto's natuurlijk, maar ik maak de laatste tijd tamelijk belabberde foto's. Misschien moet ik wat les nemen, of een betere camera kopen? De foto rechts is van mijn nichtje Jasmijn, met op de actergrond neefje Jip. Da's best een aardig foto, maar dat is puur geluk. (Verjaardag van vader; hij werd 63 en kreeg o.a. een webcam en een headset voor zijn internationale contacten en <blink>gratis</blink> bellen...)

Wikipedia is echt goed; soms zou ik willen dat ik het ingebouwd had:-) Vaak schieten mij dingen door het hoofd, zoals "die slag bij Nieuwpoort in 1600, wie vochten er eigenlijk?". (Moet ik hulp zoeken?). Maar met een druk op de knop...

mp3

Na een eeuwigheid heeft de MediaMarkt me een nieuwe MP3-speler gegeven. De oude was binnen enkele weken kapot. Ik heb 'm 'ter reparatie' teruggebracht. Er was iets kapot in de elektronica, en *natuurlijk* gaat niemand dat repareren. Het kostte de leverancier echter 5 weken(!) om dat te concluderen. Ik moest de hele MP3-speler nu inleveren, inclusief toebehoren inleveren, en zou dan mijn geld (of bon) terugkrijgen.

Maar vandaag bleek ik dat misbegrepen te hebben. Ze wilden mijn kapotte MP3-speler, incl. toebehoren nu nogmaals ter reparatie aanbieden. Kost maar 5 weken ofzo.. *ARGGH*. Maar goed, na enige dicussie mocht ik een ander exemplaar uitzoeken. En nu heb ik een nieuwe speler, ongeveer even crappy als de oude, maar met ingebouwde USB-plug. Zodat ik de muis operatief moet verwijderen als ik muziek wil uploaden ;-)

De nieuwe speler lijkt in ieder geval wat handiger te bedienen, en kan ook geluid opnemen! Ben benieuwd hoelang 'ie het uithoudt. Misschien moet ik toch gewoon een iPod kopen? Gepreïnstalleerd op mijn MP3-speler komt Yesterday once more van broer en zus Carpenter, beter bekend als every shalalala, every wowowo...

udev

Ik wilde nu eigenlijk een stukje schrijven met wat magische commando's over hoe je die MP3-speler kunt gebruiken met je Linux (sorry Rich) GNU/Linux machine. Maar het werkt al out-of-the-box, met gnome-volume-manager. Cool!

Maar misschien kan ik dan wat schrijven over hoe je wat zinnige naampjes in /dev (gebruikmakend van UDEV) kunt krijgen, zodat /dev/mp3 gemount wordt, en niet /dev/sda1 (wat bovendien conflicteert met mijn camera? Wel, ik zet in mijn /dev/udev/udev.rules:

BUS="usb",NAME="%k",SYSFS{product}="Sony DSC",SYMLINK="camera"
BUS="usb",NAME="%k", SYSFS{manufacturer}="<USB MF>",SYSFS{product}="<USB PRODUCT>   ",SYMLINK="mp3"
en bij inpluggen van camera of mp3-speler verschijnt automatisch /dev/camera of /dev/mp3! Hoe heb ik ooit zonder kunnen leven?! Lees de HOWTO. UDEV rocks!

ridders

MartinW stuurde mij enkele interessante links gewijd aan de vraag wie er zou winnen bij een gevecht tussen een Japanse samoerai en een Europese ridder. Na lang wikken en wegen komt de schrijver tot de conclusie dat... het niet te voorspellen is!

Het sluit in ieder geval goed aan op de ridderrock van Hammerfall die ik net aan het beluisteren was... Graag geziene figuranten in de teksten van Hammerfall zijn de Tempeliers, een van de beroemdste ridderorden. De orde ontstond tijdens de kruistochten, en haar macht nam toe en toe... totdat de kerk besloot de orde te verbieden in 1307, en vele leden op de brandstapel eindigden. Talloze verhalen doen de ronde - uitermate geschikt voor allerlei historische complottheorieen, met ingredienten als de Kerk, de Heilige Graal, de Ark des Verbonds, de vrijmetselarij (Elvis en Roswell waren nog niet zo bekend :-)

De beste behandeling daarvan wellicht is in het klassieke boek De Slinger van Foucault van Umberto Eco. En boek doet wellicht (thematisch gezien) een beetje denken aan de Da Vinci Code, maar is wat meer 'literair'. Of dat een voor- of nadeel is... tja. En bovendien heb ik de Da Vince Code nog niet gelezen; hopelijk binnenkort.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger