2004-09-07
 
DEN HAAG - Maandagavond. Het weekend is alweer voorbij :-) Zo nog even een paar uur slapen, voordat ik weer aan het werk ga...

ping

Niet veel bijzonders gedaan dit weekend, wat gelezen, een computer heringericht. Ik heb Windows verwijderd van mijn belangrijkste machine, na installatie van een oude laptop. Die doet nu dienst als verbinding met de ADSL lijn; ik heb hier slechts de beschikking over een USB-ADSL modem waarvoor geen Linux device drivers zijn. En om mijn tijd nu te verspillen aan het schrijven van drivers voor een end-of-the-line product.. nee. Bovendien zijn er totaal geen specs beschikbaar van de hardware. Alsof je geblindoekt een lobotomie moet uitvoeren met bokshandschoenen aan :-)

gnome

Ik heb wel weer m'n geliefde GNOME-desktop geinstalleerd. Werkt als een trein, en (voor mij althans) heel wat prettiger dan Windows 2000. Er is een handvol Windows-programma's dat ik mis, zoals DC++, de P2P-client. Maa niets is onmogelijk. Ik heb hier, zoals gezegd, een Windows-machientje staan, en die kan ik vanaf afstand bedienen via VNC bedienen. Windows 'exporteert' z'n venster gewoon over het netwerk naar mijn GNOME-desktop. Dat werkt verbazingwekkend eenvoudig en goed. Ik ga het ook maar bij vader installeren, zodat ik heb eenvoudig kan helpen. Nu moet ik vaak uit mijn geheugen oplepelen hoe de menustructuur van een of andere programma in elkaar zit, maar dan kan ik het gewoon live doen.

Ik heb ook de laatste nVidia-drivers geinstalleerd. Het officiele package van nVidia werkte niet, maar gelukkig bleek het tamelijk eenvoudig met Debian wel te realiseren te zijn. Daarbij leerde ik ook nog hoe ik m'n eigen kernel-packages kan maken met make-kpkg; erg leerzaam. En het werkte ook nog!

spam

Mijn carriere als spammer gaat ook goed ;-) Nou ja, de geadresseerden hadden zich zelf geabonneerd, en ik probeerde ook geen penisverlenging te slijten :-) Ik was wel een beetje zenuwachtig om 6000 mails te versturen via een simpel shellscript
for f in `cat adressen`; do echo bericht | sendmail $f; done
te versturen. Maar het ging goed. Ik kreeg natuurlijk wel een hondertal bounces. Maar ach, zo is het leven van een spammer.

gettysburg

Op aanraden van een collega besloot ik mij eens te verdiepen in het werk van het Amerikaanse Iced Earth; ik kende de naam al sinds begin jaren '90 ofzo, maar had nooit veel muziek van de heren gehoord. Ik beluisterde hun laatste werkje, The Glorious Burden dat deels geinspireerd is door de Slag bij Gettysburg van 1863. Ik was niet direct overtuigd van de muziek van de heren, moet ik zeggen. Maar na een paar keer luisteren klinkt het best. Nou ja, voor wie niet bang is voor een beetje stevige muziek... Interessant overigens dat de Amerikaanse versie opent met de Star Spangled Banner, terwijl de Europese dat niet doet...

Maar in ieder geval noopte het mij eens wat meer te lezen over die Slag bij Gettysburg. De Wikipedia-link is een goed begin.

De eerste regel van het artikel noemt het "de grootste veldslag ooit op het westelijk halfrond". Volgens de verslagen namen er ongeveer 165 duizend mannen deel aan de strijd rond Gettysburg. Is dat echt de grootste veldslag? Ik moest denken aan de strijd van Spaanse conquistadors in Zuid-Amerika, zoals Pizarro en en Cortez. Maar hoewel resp. de Inca's en Azteken grote legers op de been brachten, hadden de Pizarro en Cortez slechts kleine legertjes (Pizarro veroverde het Inca-rijk met zo'n 180 man!).

En de oorlog in de Pacific dan? Ik kan geen enkele slag vinden waarbij ook zoveel mensen betrokken zijn. Maar ik ben geen expert :-) Daarom vroeg ik aan een kenner! In ieder geval bij Slag om Okinawa, waar meer dan 400 duizend man bij betrokken was... maarja, Okinawa ligt op het *oostelijk* halfrond. En de strijd rond Makin, Tarawa Wake Island en Midway was een stuk kleiner. De Slag bij Gettysburg lijkt inderdaad de allergrootste veldslag op het westelijk halfrond.

De deelnemers aan de strijd waren waarschijnlijk minder geinteresseerd in dit soort zaken... De Amerikaanse burgeroorlog werd gevoerd tussen de Noordelijken en Zuidelijken; de laatsten hadden zich afgescheiden, met name omdat zij niet wilden instemmen met de afschaffing van de lucratieve slavernij (dat is een beetje een simplificatie, maar ach...).

Laat ik echter niet het Wikipedia verhaal reproduceren :-) De management summary (spoiler warning!) luidt dat het een uiterst bloedige slag werd die 3 dagen voortraasde. Uiteindelijke verloren de Zuidelijken onder generaal Lee. In eerdere slagen was deze Lee erg getalenteerd gebleken. Maar in deze slag leek zijn laissez-faire management-stijl niet zo goed aan te sluiten bij onervaren ondergeschikten. Met deze slag verloren de Zuidelijken in feite ook de Amerikaanse Burgeroorlog. Hoe anders had de wereld er vandaag uitgezien! Wie na het lezen van Wikipedia nog meer willen lezen, Military History Online heeft alles tot in de onbenulligste details... (En die generaal Lee keerde later nog terug als auto in een jaren-80 televisieserie...)

Om met Iced Earth te eindigen (The Devil To Pay):

In July 1863
A nation torn in tragedy
A trick of fate,Two great armies merge
Gods of war at Gettysburg
Devastation lies ahead
50,000 bodies litter the land
Hell rages three full days
The reaper sows, there's the devil to pay

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger